Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt i medienavet görs alla sidor

I 175 år har Sundsvalls Tidning varit en viktig del av samhällsutvecklingen i Medelpad. Genom att förmedla nyheter, åsikter och annonser har läsare alltid fått senaste nytt till frukostbordet. Nu stundar nya tider med ny teknik och nya krav för både medarbetare och användare. I en serie möter du några personer som jobbar mot framtiden.
I dag möter du redigeraren Ingrid Jernberg.

Det är skenbart lugnt och stilla uppe på fjärde våningen i tidningshuset där Mittmedia har sina sundsvallslokaler. Det är julpyntat här och där, medarbetare sitter med hörlurar och ett lågt tangentknatter hörs från ett hörn. Men vid arbetsborden pågår en produktion som berör stora delar av mellannorrlands tidningskonsumtion.

– Det är inte många som vet att vi redigerar nästan alla sidor till Mittmedias olika tidningar, även gratistidningarna och alla bilagor. 18 dagtidningar varje dag och 10 gratistidningar varje vecka, det blir en del sidor, berättar Ingrid Jernberg, som arbetar på det som kallas Mittmedias redigeringsnav.

Stor del av sidplaneringen sker ute på redaktionerna på respektive utgivningsort men färdigställandet och skickningen till tryckeriet sker på navet.

– Många sidor är förstås förplanerade men jag tycker fortfarande att det är ett kreativt jobb. Vi måste ibland bygga sidor där det krävs en hel del fantasi. Läsaren ska kunna uppskatta alla sidor.

På redigeringsnavet jobbar många erfarna journalister och Ingrid är inget undantag. Efter utbildning på Mittuniversitetet har hon verkat i flera roller på tidningen, både som skrivande redaktör och redigerare.

– Jag trivs bra här med roliga arbetskompisar. Det ger dessutom en inblick i olika lokaltidningars nyheter, vad som händer på små orter i Mittmediaområdet. Det är ju fortfarande rätt populärt att läsa en papperstidning.

Det är ett ganska statiskt arbete att sitta vid en bildskärm varje dag men på redigeringsnavet har de hittat en lösning som rekommenderas till alla.

– Vi kör pinngympa varje eftermiddag! Då får vi röra oss, jag tycker inte att det är så kul, men det behövs.