Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt liv rasar samman – det finns inget skyddsnät som fångar upp de sjuka

Jag skriver inte för att få någon slags medömkan, utan för att ta upp och beröra alla i ett viktigt ämne med en stor personlig verklighetsförankring, om psykisk ohälsa. Jag tar upp en liten del ur situationen i mitt liv, som jag är rätt så säker på att fler än jag kan känna igen sig i.

Mitt liv håller just på att rasa samman helt, av de hårda och orimliga reglerna regeringen och Försäkringskassan har. De förnedrar och sparkar på mig som redan ligger ned, samtidigt spottar de åt den sjukdomsbild jag har, som drabbats av psykisk ohälsa.

Jag lever i en ständig kamp där jag måste kämpa för att ta mig igenom varje dag, då jag lider av en svår depression. Jag arbetar och gör rätt för mig, men klarar inte heltid i dagsläget.

Jag orkar knappt ta mig upp ur sängen och klarar inte av att sköta, för andra helt enkla, dagliga rutiner, som att laga mat, städa och plocka disk till exempel. Min man ställer upp och jobbar extra hårt för att försörja oss.

Jag har inte valt att bli sjuk, precis som att någon inte väljer att drabbas av en obotlig sjukdom.

Försäkringskassan har i mitt fall nonchalerat mitt psykiska tillstånd och anser att jag kan arbeta heltid. Jag står där maktlös och förtvivlad, och blir nekad och utkastad från att få hjälp till sjukpenning, den del jag inte kan arbeta. Försäkringskassan struntar tyvärr i välformulerade intyg och utlåtanden och min läkare har tydligt skrivit om mina funktionsnedsättningar och om mina suicidtankar. Jag har inte valt att bli sjuk, precis som att någon inte väljer att drabbas av en obotlig sjukdom.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Förhoppningen om att det ska finnas ett skyddsnät för den som är sjuk, finns inte i dag! Försäkringskassans vision, "ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning", är inget annat än en stor, fet lögn.

Jag frågar regeringen och Försäkringskassan: Varför ska jag betala skatt som jag gjort hela mitt liv, när Försäkringskassan vänder mig ryggen nu när jag är sjuk och behöver hjälp?

Hanteringen av sjukförsäkringen som regeringen och Försäkringskassan tillämpar är helt oacceptabla för oss som drabbas av sjukdom och ohälsa.

Utanför

Läs också:

S: Ungas psykiska hälsa är en av vår tids ödesfrågor

C: Inte ens hälften som mår dåligt får hjälp inom 30 dagar – psykisk ohälsa måste tas på allvar

Livet är inte alltid som det ser ut på ytan – är det så svårt att förstå?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel