Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mitt mål är att bli större än Zara Larsson"

Dzevat Milovanovic lever ett dubbelliv.
Å ena sidan är han en vanlig 17-åring från Sundsvall, å andra sidan är han kung på Instagram som Cohmedy.
– Det vore häftigt med en miljon följare, säger han.

På bussen från Gångviken in till stan brukar Dzevat Milovanovic göra som många andra, kolla Instagram och lägga upp lite bilder. Skillnaden är att gör för drygt 758 000 följare. Rätt svindlande när man tänker på det.

Känner du aldrig någon press?

– Jo, det gör jag oftast när jag är med vänner och ser på klockan att jag måste lägga upp. Då vill jag inte ta fram mobilen och vara osocial. Då känner jag att det inte funkar, men jag försöker göra det ändå. Då känner jag lite press. Eller om min mobil är död ...

... är det katastrof då?

– ... ja, eller när jag ska utomlands och inte har någon uppkoppling. Då är det också lite stress.

Känner du ett ansvar att leverera till följarna?

– Ja, det är ju för att se bilderna som de börjat följa. Inte för att se ett tomt konto, säger han.

Dzevat Milovanovic hör till den första generationen, som vuxit upp med sociala medier. För sex år sedan kom han till Sverige från Tyskland, där han är född. Då var han 11 och hade nyss fått upp ögonen för Facebook. Men när Facebook "började dö", som han uttrycker det, blev det Instagram. Många jämnåriga hade laddat ner bildappen och han skaffade ett eget konto. Då gick Dzevat i sjuan. Han började med att lägga upp bilder på sig själv, men lade märke till att det även fanns andra typer av konton och fastnade för de med humor. Då bestämde sig för att starta ett eget.

Hur skulle du själv beskriva ditt Instagramkonto?

– Jag skulle beskriva det som ett konto som man kan relatera till och som man tycker är roligt. När jag själv lägger upp bilderna så skrattar jag och kan relatera till dem. Så varför skulle inte andra kunna göra det?

Numera får Dzevat Milovanovic mellan 2 000 och 5 000 nya följare per dag. Framför allt verkar amerikaner gilla hans underfundiga kommentarer till bilderna, som han i första hand hämtar från ett annat konto.

– Det är en tjej som har det kontot och jag har hennes tillåtelse att göra det. Jag tar från henne och hon tar från mig.

Tror du att dina följare har en aning om var du befinner dig när du lägger upp bilder?

– Alltså, de flesta vet ju att jag är från Sverige, men inte direkt vart i Sverige. Men jag vet egentligen inte riktigt om de vet att jag är i Sverige heller. De flesta är amerikaner. Varje gång jag skriver typ "god morgon", så skriver de "det är kväll här".

Hur gjorde du för att få så här många följare?

– Hur? Ja, det är en bra fråga. Jag hade liksom lite connections här och där, utomlands, som hjälpte mig att starta. Sedan lade jag upp en massa bilder, runt 30 stycken per dag, och genom att tagga folk, som taggar sina vänner, så går de in på min profil och då börjar följa mig. Det är så jag tänker. Kompisarna hjälpte mig upp till 10 000, men från 10 000 startade jag själv.

Vad kan det bli av det här i slutänden?

– Jag vet inte, det är bara ett fritidsintresse just nu, när jag har tråkigt. Det är också ganska kul eftersom jag lär känna många vänner. Genom appen Kik är det många som kontaktar mig och vill vara vän med mig och träffa mig. Nästa sommar ska jag åka och träffa en kille i England.

Tror du att du kan försörja dig på det här?

– Jag vet inte, det är ingen som kontaktat mig, men det vore ändå rätt häftigt om man skulle kunna göra det.

Hur påverkar det dig att ha så många följare?

– Alltså, mina kompisar och tycker att det är häftigt och så, men vi brukar inte snacka om det så mycket. Ibland, när de hittar bilder, så kan de skicka till mig och säga "åh, du borde lägga upp den här", men inget mer.

Har du något mål?

– Mitt mål just nu är att bli större än Zara Larsson. Igår när jag kollade så hade hon 997 000 följare, runt 250 000 fler följare än mig. Men jag kommer nog att klara det, säger Dzevat Milovanovic

Sedan han berättade det har Zara Larsson passerat en miljon följare. Själv har han lagt till ytterligare några tusen.

Namn: Dzevat Milovanovic

Ålder: 17

Familj: Mamma, en lillasyster och två bröder.

Gör: Studerar ekonomiprogrammet på Mikael Elias Gymnasium

Bor: Med familjen i lägenhet i Gångviken

Läser: När jag pluggar.

Tittar på: Massor ... nästan alla serier på Netflix.

Dzevats bästa Instagramtips:

"Om du vill ha många följare då är det bäst att starta med några hash-tags. Vilka beror på ämnet och vad du lägger upp för något. Bäst är att använda engelska. Dela inlägg från andra konton som är lika stora som ditt, så delar de tillbaka."

Dzevats dag ut på Instagram:

"Jag kollar på klockan och lägger alltid ut när klockan är 12.30, 13, 18, 19, 21.30, 22 och ibland när klockan är 2 på natten. Det är då mina följare är aktiva som mest. Det händer också att jag lägger ut direkt när jag vaknar. Jag lägger ut fem bilder vid varje tidpunkt och ibland upp till 15. Under en period i somras la jag upp 80 bilder per dag."