Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittbacken som är Sundsvalls osannolika OS-hopp

Det är 250 dagar kvar.
Den 5 augusti 2016 tänds den olympiska elden på Maracanã i Rio de Janerio.
Det mest osannolika OS-hopp Sundsvall kan erbjuda är Giffarnas mittback Joakim Nilsson.
– Jag skulle absolut inte tacka nej om jag fick den chansen, det vore mäktigt, säger han.

För de allra flesta idrottare är ett olympiskt spel drömmen och det stora målet.

För fotbollsspelare krävs rejäla mängder med talang för att nå dit. Men även en hel del tajming.

I och med den svenska U21-triumfen i somras kvalificerade sig Sverige till OS-turneringen – för första gången sedan 1992.

Och etablerad i det nya, generationsskiftade, svenska lagbygget är GIF Sundsvalls Joakim Nilsson. Förbundskapten Håkan Ericsson har kallat – och Jocke har svarat.

– Det är kul att man har fått chansen och jag har fått spela alla matcher i EM-kvalet i höst, säger Nilsson.

Det har blivit fyra gånger 90 minuter mot San Marino, Estland, Spanien och Georgien.

Och det har gått bra för de svenska arvtagarna; det har blivit tre segrar och ett imponerande bortakryss mot Spanien.

– De hade all boll, precis som man kan tänka sig spanska landslag. De har individuellt skickliga spelare, men när vi väl fick spela förbi deras Barcelonapress skapade vi bra chanser. De var rätt loja i defensiven, de är vana att alltid ha bollen.

Till OS-turneringen i Rio faller många av sommarens EM-guldhjältar för åldersstrecket.

Exempelvis målvakten Patrik Carlgren, mittfältarna Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, Abdul Kahili, anfallsprofilerna Isaak Kiese Thelin och John Guidetti och mittbackarna Alexander Milosevic och Joseph Baffo.

Håkan Ericsson har byggt ett nytt lag som nu kvalar till EM. Och där är Jocke Nilsson en pålitlig pusselbit.

– I Giffarna har jag fått spela mest till höger i mittförsvaret, i U21 har jag fått spela till vänster och då får jag ut lite mer av mitt offensiva spel. Det är positivt, sedan har vi ett lite annorlunda spelsystem jämfört med Giffarna i och med att vi spelar 4–3–3.

Känner ni press på er att försvara de tidigare framgångarna?

– Utifrån är det säkert så, men Håkan var väldigt tydlig med att det att vi är en ny grupp. Vi känner ingen press, det är inte ofta Sverige tar ett guld i EM, men vi vill gå så långt som möjligt. Deras framgångar sporrar oss.

Hur tycker du att 2015 har varit?

– Det är väl den här säsongen det har tagit fart. När försäsongen satte i gång gick allt rätt snabbt, och så stod man där mot Malmö i premiären. Det har gått väldigt fort, innan det här har jag stått och trampat lite. Vi har bra konkurrens i Giffarna och jag har inte tagit det ytterligare klivet, förrän nu. Jag är nöjd med den här säsongen.

Mitt i den svenska sommaren 2015 som ingen kommer att komma ihåg som den mest solstrålande och varma blev Jocke Nilsson klar för holländska NEC Nijmegen. Men affären sprack i allra sista stund.

Du blev nästan proffs?

– Ja, så är det. Men det är inget jag har fokuserat på. Allt stämde inte, och jag vet inte hur det hade varit. Om jag hade fått spela eller sitta på bänken, jag vet inte vad som hade hänt. Jag känner fortfarande att jag är ung och jag spelar gärna mer i Allsvenskan med GIffarna, men det är klart att jag vill i väg någon gång, säger 21-åringen som blir 22 i februari.

Det var även lite snack om Mechelen?

– Jag såg i tidningen att de hade kontaktakt Giffarna, men det var inget jag hade hört talas om. Mitt fokus ligger här och jag har ingen plan alls att flytta någonstans, säger Nilsson som har tre år kvar på sitt relativt nysignerade kontrakt.

2015 blev året med den allsvenska debuten och de första målen. Året han slog sig in i U21-landslaget på riktigt.

2016 kan bli ett år fyllt av nya äventyr. Hoppet om spel i OS lever.

Och det är inte alla förunnat. Inte sedan Barcelona har Sverige varit med i turneringen. Det var 1992.

Inför Aten 2004 var Sverige nära, men Pelle Nilsson & Co missade chansen, på målfoto.

– Jag pratade med brorsan om det. De förlorade bronsmatchen mot Portugal och gick inte till OS.

– Det är klart att det vore mäktigt att få vara med om det, det är det största vi har inom idrotten, man följer det, man följer allt. Det är fantastiskt.

Få fotbollsspelare får chansen att spela ett OS. Det gäller att kvala in, och dessutom vara född i rätt tidsintervall.

– Precis. Så är det, det är lite krångligare väg. Men jag skulle absolut inte tacka nej. Sedan såg jag att Allsvenskan inte kommer att ta något uppehåll för OS eftersom vi gick till EM, så jag får väl ta ett snack med ledningen om jag skulle bli uttagen och hoppas att jag får ledigt, säger Jocke som kanske såg sin OS-dröm gå i kras när han en gång valde fotboll i stället för handboll där han också var framgångsrik, och pojklandslagsman.

Nu väntar semester för Jocke Nilsson och Giffarna.

Ett fotbollsmässigt år som avslutades med en träningsmatch med U21-landslaget mot Malmö FF inför deras duell mot PSG i Champions League.

– Vi styrde i princip allt och det gav dem kanske inte alldeles för bra självförtroende. Men det var kul att möta dem, att spela U21 mot ett topplag i Allsvenskan. Tittar man så var det imponerande av oss, säger Nilsson om det mållösa träningsmatchmötet mot MFF.

Nu väntar välförtjänt vila.

– Det känns att man har en säsong i kroppen, nu ska jag koppla av och ta det lugnt, umgås med vänner och familj och kanske blir det att man hälsar på någon av brorsorna söderöver.

Fotbollsåret 2015 har nått sin ände. Ett innehållsrikt sådant för Joakim Nilsson.

Mycket talar i detta nu för att 2016 blir minst lika intressant.