Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittfältaren flyttade norrut och landade i backlinjen: "Är mer en ledare på planen än utanför"

Han slog igenom på Söder. Blev lagkapten i väster.
Nu har Robin Tranberg ställt siktet norrut.
Upp till Sundsvall och Giffarna. Samtidigt ett steg ned i banan.
Men nyförvärvet är redo och spelsugen. Oavsett position.

Jón Gudni Fjóluson flyttade till mästarna och Norrköping. Joakim Nilsson tog klivet till Borås och Elfsborg.

I motsatt riktning har Robin Tranberg gått. Och det mesta tyder på att det är som mittback vi kommer att få se honom under hans debutsäsong i Allsvenskan.

Se även: Andreas Lidén tror på getingbo i botten för Norrlandslaget: "Ett triangeldrama"

Som nykomling i Sundsvall känner han ändå både spelare, som den huvudstadsfostrade duon Pa Dibba och Stefan Silva, och ledare i form av Roger Franzén.

– Jag hade Roger först i Hammarby FF och sedan i A-laget, Pa känner jag sedan tidigare och Silva spelade jag lite med i BP.

Brommapojkarna är kända för sin imponerande ungdomsverksamhet – vad tycker du om din tid i BP?

– Jag kände aldrig någon press. Det var mycket träningar och många matcher och turneringar, men det var det bästa man visste. Vi var bra och vann ofta, torskade vi en gång bröt man nästan ihop, säger Robin Tranberg som kombinerade fotbollen med innebandy fram till 17-årsåldern.

– Det var mest för att det var en kul grej vid sidan om. Man fick träffa lite andra människor.

Tranberg lämnade Stockholm för västkusten och Varberg inför säsongen 2014/2015. Och fick en ledande roll direkt.

– Det gick fort där. Jörgen Wålemark kom som tränare och ville röra om och sätta sin prägel. Han satte mig som kapten och det var kul att få det förtroendet. Det var jättekul och inspirerande.

Är du en ledartyp?

– Det finns massor av typer av ledare, i omklädningsrummet och på planen. Jag är mer en ledare på planen än utanför. Jag försöker prata mycket och styra laget för att få ihop det.

GIF Sundsvall söker ofta spelare som kan användas i olika roller, på olika platser i laget.

Läs mer: Nya backlöftet om den oförglömliga inkilningen i GIF: "Det äckligaste jag ätit"

Robin Tranberg värvades som central mittfältare, men med tanken att han skulle kunna få spela mittback.

Och det är där han har huserat på försäsongen.

– Jag tycker att det blir bättre och bättre. Jag har inte spelat mittback på några år, men jag har växt in i det. Redan innan jag skrev på pratade vi om att det kunde bli aktuellt att jag skulle spela mittback och jag är jätteglad över att få spela, var spelar mindre roll.

– Tidigare har jag spelat högerback någon gång och indragen ytter, men jag är inte så jäkla snabb av mig och springer inte ifrån någon. Jag trivs bäst centralt, på mitten eller i försvaret.

Hur stor skillnad tycker du att det är i Sundsvall jämfört med Varberg?

– Truppen här är väldigt jämn, det är rätt stor skillnad och konkurrensen är mycket större än i Superettan. Det blir bra kvalitet på träningarna och förutsättningarna här är otroligt bra. Det är guld att ha Nordichallen, att vara inne och köra när det är snökaos och tio minus.

Robin Tranberg lär göra sin allsvenska debut på Friends Arena. I barndomsstaden Stockholm. Mot AIK.

– Man har kämpat för det här i flera år och man är nära att få spela nu, säger Tranberg som var aktuell för Giffarna redan inför förra säsongen.

– Det lades något bud, men det var inte så mycket mer med det. Nu gick jag som bosman och Sundsvall kändes rätt från början. Jag åkte upp i november och skrev på rätt tidigt.

GIF Sundsvall har fått mycket beröm för en väl genomförd "Silly season".

Läs mer: Giffarnas nya stjärnvärvning om mötena med världsspelarna i USA: "Det var kö för att byta tröja"

Håller du med?

– Jag tycker att det är jätteduktiga spelare som har kommit hit och de som redan var här är duktiga. Det ser väldigt lovande ut, säger Tranberg inför säsongen som rivstartar.

Tolv omgångar väntar på knappt två månader innan det är dags för ett EM-uppehåll.

I april har GIF sju matcher.

– Personligen tycker jag att det är väldigt roligt, det kommer att vara slitna kroppar efter det, men vi har en bra fysisk grund och de flesta av oss har varit skadefria. Jag tycker att försäsongen har varit bra, vi har kört lite färre träningar men har haft mer intensitet för att få fart. Vi har kört mer spel och mer styrka.

GIF Sundsvall får emellanåt kritik för att det är lite för snällt och välkammat i laget.

Robin Tranberg vill vara med och förändra den bilden.

– Jag gillar att smälla på och vara lite hård. På planen kan det vara lite väl tyst ibland och kanske lite för snällt. Jag får hoppas att det kan bli ändring på det, men det är väldigt sällan jag blir skogstokig på någon. Jag har en hög gräns, säger Robin Tranberg som tagit klivet norrut.

Och som trivs i sin nya hemstad.

– Det är jättebra, det är inga konstigheter. Det är lätta grabbar att ha att göra med.

Läs mer: Mittbackslånet från AIK: "Jag skiter fullständigt i pengar, för mig är speltiden viktigast"