Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitthem vill även värna om svaga grupper

Svar till insändaren: Lyxutrustade lägenheter är inget för oss vanliga invånare – bygg billigt (ST, 7/2).

Vi i den politiska majoriteten i Sundsvalls bestående av S, V och C har bestämt att använda Mitthem, som är ett allmännyttigt bolag, för att föra en aktiv bostadspolitik. Därför har vi sedan tidigare ambitiösa mål om att bygga fler bostäder och är redan en god bit på väg.

Redan nu byggs det 51 nya lägenheter (ettor och tvåor) vid korsningen Skolhusallén-Nygatan som kommer att vara klara i augusti 2018.  Det blir lägenheter för vanligt folk, som naturligtvis har en hög och modern standard, men är absolut inga lyxbostäder som insändarskribenten antyder.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För att ge något prisexempel kan vi nämna att en etta i centrala delarna av Sundsvall ligger på 4 941 kronor per månad. För en tvåa med kök, ligger hyran på 6 085 kronor per månad.  Det är en bra bit ifrån 9 000–11 000 i månaden som nämns i insändarartikeln, även om vi har full förståelse för att även det kan vara en hög hyra för många.

Dessutom skapar nybyggandet av bostäder så kallade flyttkedjor, vilket leder till en rörelse på bostadsmarknaden och fler möjligheter till att skaffa sig en bostad ökar.

Ett viktigt mål för Mitthem är att bygga även för grupper som annars har svårt att få en bostad, äldre, ungdomar, invandrare samt fysiskt och psykiskt funktionshindrade. Dessutom vill Mitthem avsätta lägenheter för kommunens egna verksamheter, för att kunna möta de särskilda behov som finns.

För Plus-kunder: Bostadsbrist och skeptiska hyresvärdar drabbar nyanlända – vissa kan få bo på vandrarhem

Vi erbjuder redan nu en bostadsgaranti för nyantagna studenter. Det finns också behov av fler studentlägenheter och därför planerar Mitthem att bygga cirka 50 nya studentlägenheter i Grönorgsområdet. Går allt som det ska kommer detaljplanen vara antagen i början av 2018 och det skulle möjliggöra en byggstart under 2018.

Mitthem är ett aktivt och ansvarstagande kommunalt bostadsbolag som verkligen ser till att ta tillvara kommunens och kommuninvånarnas behov före marknadens.

Leif Nilsson (S)

Ordförande Mitthem AB

Läs också:

Osund marknad ska inte bekämpas med skatteavdrag

Regeringen rör om i färdiglagade grytor – varför införa springnotor i byggbranschen?

Stabila priser i Sundsvall – men prisrusch på bostadsrätter i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel