Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitthögskolans tidigare rektor har avlidit – minnesord över Kari Marklund

Mittuniversitetets tidigare rektor och före detta landshövdingen Kari Marklund har avlidit i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är hustrun Birgitta med barn och barnbarn.

Efter olika befattningar som universitetslärare och forskare, överbibliotekarie och förlagschef kom Kari Marklund under vintern 1994 som ny rektor till Mitthögskolan. Denna hade bildats genom en sammanslagning av högskolorna i Sundsvall/Härnösand och Östersund.

Förutom sina erfarenheter från akademi och näringsliv hade han en gedigen erfarenhet från idrottsvärlden både som praktisk utövare och som ledare på olika nivåer. Han var exempelvis coachutbildad inom basketboll. Han uttryckte många gånger att han såg sig som coach i sitt ledarskap inom högskolan och han använde gärna metaforer från idrottsvärlden. Kari var alltid mån om individen och hade en stöttande attityd vilket innebar att han talade om när någon gjort en god insats.

Kari kom till en nybildad högskola där en viktig uppgift blev att sammansmälta de två tidigare högskolorna och de två vårdhögskolorna till en enhet. Något som han lyckades väl med genom sitt diplomatiska sätt och sin lyhördhet för skilda kategoriers och individers argument. Mitthögskolan skulle utgöra grunden till ett universitet i Mittsverige och det blev Karis uppgift att leda denna process. Arbetet fortskred så långt att Kari kunde underteckna en framställning till regeringen med begäran att Mitthögskolan skulle utses till universitet vid sekelskiftet. Kari Marklunds kvaliteter och kunnande uppskattades inte bara inom Mitthögskolan utan också av regeringen som utnämnde honom som landshövding 1999 i Norrbottens län. Hans engagemang för Mitthögskolan levde dock kvar och år 2005 kunde han tillsammans med oss alla glädjas åt att Mittuniversitetet invigdes.

Vi uppskattade mycket att få arbeta tillsammans med Kari under hans tid vid Mitthögskolan och vi saknar honom som vän. För dåvarande ledningsgrupp:

Alf Gunnmo, Ella Danielson, Torbjörn Kjölstad, Sune Martinsson och Marie-Louise von Bergmann-Winberg