Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittmedia säljer bort Sundsvalls Tidnings konstdyrgripar från museet

Mittmedia vill sälja de verk från Sundsvalls Tidnings konstsamling som är deponerade hos Sundsvalls Museum.
Dit hör ett par dyrgripar men också flera verk vars stora värde inte är ekonomiskt utan lokalhistoriskt. Risken är nu att alla försvinner söderut till privata samlare.

När Sundsvalls Tidning gick upp i Mittmedia-koncernen följde konstsamlingen med i boet. När ST flyttade från Trädgårdsgatan till Badhusparken 2011 såldes större delen av samlingen. Men innan dess hade Sundsvalls Museum fått välja ut de verk som ansågs ha störst lokalt och kulturhistoriskt värde. De deponerades hos museet med syftet att de skulle stanna i Sundsvall och komma alla Sundsvallsbor till godo.

De mest iögonfallande av de åtta verken är Sundsvallsfödda Sigrid Hjerténs "Iván som baby", en tidig målning som fint kompletterar de senare verk som museet redan har av stadens stora dotter, samt den stora "Lapp från Abisko vid fjällsjö" av Leander Engström. Både Hjertén och Engström räknas till modernismens banbrytare i Sverige, och Engström var under en tid kontorist på ST, innan han slog igenom som konstnär. Målningen har funnits i Sundsvall nästan sedan sin födelse eftersom den tidigare ägdes av Fornminnesföreningen.

– ST köpte den för att den var så viktig för Sundsvall att den inte skulle försvinna till privata samlare i Stockholm eller utomlands. När den ambitionen var så uttalad vore det synd om just det skulle ske nu, säger Daniel Unnis, tillförordnad chef för Sundsvalls Museum.

Läs mer om museets utställningar: Exposé över en stjärna

För några veckor sedan kom nämligen värderare från Uppsala Auktionsverk till museet, samt beskedet att Mittmedia vill säga upp depositionsavtalet och sälja konsten.

– Vi är ett affärsdrivande företag och här finns tillgångar som kan omsättas i likviditet. Vi behöver alla pengar vi kan för att ställa om från papperstidningar till digital verksamhet, och vi ser hellre att vi slipper säga upp personal framför att behålla konst som vi inte använder, säger Mittmedias finanschef Ulf Eriksson.

Läs mer om konst i Sundsvall: Välgjort i svartvitt

Både Engström och Hjertén säljs numera internationellt för stora summor. Men de andra verkens värde är betydligt mindre utanför Sundsvall. Helmer Osslund är nationellt uppburen, född i Matfors, flitigt verksam i Sundsvall och en länk mellan generationen Liljefors/Zorn och modernisterna. Men några större summor är inte att räkna med för de två målningarna i ST-samlingen. Än mindre ekonomiskt värde finns i till exempel Olle Mattssons vy från det gamla Norrmalm.

– Men det finns väldigt få målningar från det försvunna Norrmalm, och den har ett jättestort lokalhistorisk värde. Det är svårt att förstå varför man vill sälja den för att få in några tusenlappar, jämfört med vad det betyder för oss att få behålla den här, säger Daniel Unnis.

Ulf Eriksson menar att försäljningen ska ske i en öppen auktion där även Sundsvalls museum kan delta. Men Daniel Unnis tvivlar. När verken går till dem som har mest pengar har museer svårt att hävda sig. Han önskar i stället en dialog om alternativa öden för målningarna.

– Mittmedia är en stor koncern men lever ändå på de lokala varumärkena och deras renommé. Det rimmar illa med att man säljer ut deras kulturarv. Det är förståeligt att man behöver pengar, men det man får in på konsten är en engångssumma som knappast räddar kvar några anställda i längden. Det här är något annat än att göra sig av med lokaler eller tryckpressar, för det drabbar alla Sundsvallsbor, säger Daniel Unnis.