Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittmedia sparar 133 miljoner kronor – så förändras redaktionerna

Mittmedia ska spara 133 miljoner kronor de närmsta två åren och nu är det klart hur den nya organisationen kommer att se ut.
I Västernorrlands län försvinner åtta journalisttjänster.
Flera flyttas till Sundsvall – och 17 arbetstillfällen försvinner från Ångermanland.

Mittmedias sparkrav innebär att nya organisationer kommer att införas på flera tidningsorter.

I går blev förhandlingarna klara om den nya organisationen i Västernorrland som kommer bestå av 70 tjänster. Åtta journalisttjänster försvinner efter förhandlingarna.

– Men vi blir inte färre eftersom det sedan tidigare är klart att vår gemensamma nattwebb och redigering ska utökas med totalt åtta tjänster, säger Karin Näslund.

– Vi har ju en förståelse för att vi måste göra stora förändringar. Dels utifrån omställningen till digital journalistik, dels på grund av Mittmedias ekonomiska läge. Det sistnämnda har att göra med att allt fler väljer bort papperet. Då måste organisationen anpassas, säger Tomas Backlund, ordförande för journalistklubben vid Mittmedia.

I Sundsvall bildas en gemensam nyhetsdesk som ska arbeta mot hela länet.

Den organisationen innebär alltså att förutom att tjänster försvinner, flyttas flera från Ångermanland till Sundsvall.

Kramfors redaktion går från två till en person, Örnsköldsviks minskar med sex och Härnösand med tio.

– Utöver de här tjänsterna så finns det ytterligare elva Mittmedia-journalister i Ångermanland, till exempel sportreportrar och en kulturredaktör, säger Karin Näslund, redaktionschef på Mittmedia i Västernorrland.

Tomas Backlund menar att Ångermanland drabbas hårt.

– Ser man till lokal närvaro innebär det ett dråpslag mot den lokala journalistiken i Ångermanland. Vi har tydligt markerat att det är stora risker med att ta bort hälften av tjänsterna, på TÅ och ÖA, säger Backlund.

Tror du att journalistiken kan hålla samma nivå?

– Säger man att man tror att vi kan ha lika mycket och lika bra journalistik om man tar bort hälften av tjänsterna i Ångermanland så tror jag att man ljuger, menar han.

Karin Näslund, hur ska lokaljournalistiken hålla samma nivå?

– Det är klart att vi påverkas när vi blir färre, och vi behöver bli ännu bättre på att välja vad vi ska lägga våra resurser på. Men genom att göra en ny organisation och jobba på andra sätt så står vi starkare lokalt än om vi skulle nedbemanna i nuvarande organisation.

– Dessutom kommer vi i den nya organisationen att ha journalister på fältet kvällar och helger i Ångermanland, något som inte finns i dag.