Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetet håller på att bränna ut mig – jag är ingen försökskanin

Jag är inne på min tredje termin på min utbildning vid Mittuniversitetet i Sundsvall. När jag påbörjade min utbildning visste jag att det skulle bli tufft att plugga på universitetsnivå, men i dag somnar jag varje dag med en klump i magen för att jag inte hinner med de krav som ställs på mig.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Varje kurs vi har påbörjat har alltid varit helt ny eller så har de ändrat kursen med nyare innehåll. I de flesta kurser vi läser så finns inga "gamla tentor" att gå efter inför tentorna på grund av förnyelsen. Lärarna verkar inte heller ha läst in sig på det nya vilket förvärrar när man som förvirrad student ställer frågor till en vilsen lärare utan några svar. Jag är less på att vara en försökskanin! Ska man införa nya kurser ska det vara välplanerat. Man måste kunna ge något till studenterna att gå på inför tentorna. Många kurser har över tio böcker i litteraturlistan och det är det vi har att gå på inför tentorna utan någon slags hänvisning till en specifik bok som berör ett specifikt ämne vi har gått igenom. Visst är det mitt ansvar att lära mig, men det är inte effektivt att sitta flera timmar och leta reda på rätt information. Och alla postit-lappar man har markerat sidorna med för att göra navigeringen lättare har gjort böckerna dubbelt så tjocka och lapparna tappat sin funktion.

I dag sover jag cirka fyra timmar per natt för att stressen inte tillåter mig att sova. Jag känner absolut inte igen mig själv om man jämför med den glada person jag var innan min utbildning.

Vissa kurser kräver 200 procent av en, om inte mer. För att klara sina studier går det inte att ha ett liv vid sidan om. Jag betalar i snitt 1 000 kronor i månaden för kurslitteratur och skulle behöva ett extrajobb för att ha råd, men det har jag inte tid till för då kommer jag inte klara studierna. Det här gör bara att klumpen i magen blir ännu större, för hur lätt är det att spara pengar som student? Sista CSN kommer i maj och är halverad och man brukar oftast få sin första lönecheck från sommarjobbet i slutet av juli. Hur ska man överleva sommaren som student om man bara har sig själv som ekonomiskt stöd och hindras från att skaffa ett extrajobb på grund av studierna?

Under de allra tuffaste kurserna har jag vaknat klockan sju för att gå på föreläsningar, för att sedan komma hem och plugga fram till natten. Detta pågår då under hela kursens gång, vilket brukar vara i fem veckor. Då har jag ätit frysmat, inte sett solsken eller regn, inte umgåtts med någon och fått kvarstående nackproblem. Resultatet av detta är att man precis klarar tentan.

Nu har jag precis haft en sån här tuff kurs. När jag kommer hem i dag får jag panik och gråter, men jag hindrar mig själv från att må så för jag känner att jag måste bli godkänd för att få behålla min bostad och mitt CSN. I dag sover jag cirka fyra timmar per natt för att stressen inte tillåter mig att sova. Jag känner absolut inte igen mig själv om man jämför med den glada person jag var innan min utbildning. Då kände jag mig aldrig psykiskt instabil och ifrågasatte aldrig hur jag egentligen mådde, vilket jag gör i dag.

Ambitiös student som hoppas på förbättring

Läs även:

Lina Norberg Juuso: Höj studiemedlen – så fler kan fullfölja sina drömmar

Mittuniversitet får extra miljoner i höstens budget

Jantelagen i sin renaste form – när blev bra resultat något dåligt?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel