Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetet ska leda satsning på 3D-printing – 15 miljoner satsas i nytt EU-projekt

Utvecklingen av 3D-printing bromsas av kompetensbrist och otillräckligt samarbete.
Nu vill Mittnorden ta täten i norra Europa och ett nytt EU-projekt som leds av Mittuniversitetet ska göra det möjligt.

Det är Västernorrland, Jämtland/Härjedalen och norska Tröndelag som med hjälp av 15 EU-miljoner ska satsa på att stärka företag i regionen och utveckla nya produkter, skriver Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Projektet TROJAM-3DC startar i januari 2018 och pågår till och med 2020. Mittuniversitetet ska samarbeta med två norska partners och utöver det ingår ytterligare tolv företag och organisationer i projektet.

− Det unika är att vi får möjlighet att samverka ”över gränsen” och dra nytta av vår kompletterande expertis. Projektet kommer att bidra till att företag i regionen får ut nya, unika produkter på marknaden som ökar deras konkurrenskraft. Jag är också övertygad om att projektet kommer att leverera utmärkta resultat både vad gäller forskning och utveckling, säger Lars-Erik Rännar, projektledare och forskningsledare för additiv tillverkning vid Sports Tech Research Centre, i ett pressmeddelande.

Enligt Mittuniversitetet spås 3D-printing, eller additive manufacturing (AM), vara en viktig komponent i den framtida digitaliseringen av industrin. Däremot menar man att utvecklingen i både Norge och Sverige i nuläget bromsas av kompetensbrist i företag och utbildningsinstitutioner samt otillräckligt samarbete mellan företag och utvecklingsmiljöer.

Läs också (från 7 december): Nytt samarbete ska ge studenter på Mittuniversitetet nya jobbmöjligheter inom 3D-printing