Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjällådalen i final om Sveriges vackraste natur

Tävlingen handlar om att utse Sveriges vackraste natur. Av tio natursköna platser som hamnade i final placerade sig Mjällådalen i Timrå. Där konkurrerar dalen med platser som Kebnekaise, Höga Kusten och Kinnekulle.

Annons

Slingrande vattenvägar och undersköna vandringsleder gör att Mjällådalen för andra gången på kort tid placerar högt i en tävling där det handlar om natur. Det är tidningen Sveriges Natur som utlyst tävlingen "Sveriges vackraste natur 2016".

Läs också: Kartlagda vandringsleder i skogarna

Bland de tio utvalda platserna hamnade Mjällådalen i Ljustorp och det något som gläder naturentusiasterna i kommunen.

– Vi i Timrå tävlar med de riktiga storfräsarna som Kebnekaise, Sarek, Höga Kusten och andra kända natursköna platser, säger Elisabeth Nilsson, stigfinnare i Ljustorp och medlem i Timrå naturskyddsförening.

Förra gången var det Världsnaturfonden som arrangerade en tävling "Svenska pärlor". Då placerade sig Mjällådalen etta i Västernorrland.

– Då blev Mjällådalen utsedd som det mest skyddsvärda naturområdet i länet, förklarar Elisabeth Nilsson.

Läs också: Projektet Mjällådalen slutredovisas

Det faktum att Timrå återigen är med och tävlar om natursköna platser tycker Elisabeth är fantastiskt. Själv har hon under många år vandrat runt i området och letat stigar och att Mjällådalen är en vacker plats är hon den första att intyga. Men när hon tänker på konkurrenterna så blir Elisabeth både imponerad och en smula förundrad.

– Vi är i fint sällskap. Tänk att lilla Timrå kom med i de här sammanhangen, säger hon stolt.

De tio områdena som gör upp om att vara Sveriges vackraste plats är; Höga kusten Kebnekaise med Tarfala, Tandövala, Kinnekulle, Blekinge skärgård, Mjällådalen, Ramsvikslandet med Öbergs Tånge i Bohuslän, Ölands södra udde, Söderåsens nationalpark och Skierfeklippan, Sarek.

Rösta på sin favorit kan man göra fram till den 15 augusti.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.