Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjällådalen i Ljustorp kan bli naturreservat

Miljönämnden i Timrå har gett klartecken att utreda om Mjällådalen i Ljustorp kan bli naturreservat.

– Vår natur är det finaste vi har att visa upp i kommunen, säger nämndens ordförande Berth Henriksson (S).

Mjällådalen uppmärksammades i somras av ett 50-tal forskare, specialister och naturintresserade lekmän från hela landet. Under en julivecka genomfördes ”Forskningsresan” som är en återkommande inventering av skogar med extra värdefulla naturvärden.

 

Sammanställningen av resultaten är inte helt klar än, men flera unika arter i behov av extra skydd hittades på såväl växt- som djursidan och Naturskyddsföreningen i Timrå som stod värd för forskningsveckan har framfört önskemål om att Mjällådalen ska bli en nationalpark.

Miljönämnden har uppmärksammat saken och gett miljö- och byggförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna att göra Mjällådalen till ett reservat.

– Det här är ett av få vattendrag i kommunen som inte är utbyggt eller påverkat av kraftverk och annat. Vår natur är det finaste vi har att visa upp i kommunen, så vi kom fram till att vi borde gå vidare med att skydda det här området, säger Berth Henriksson.

Nämnden vill att utredningen ska börja redan nu, innan någon avverkning har blivit aktuell.

– Det är lämpligt att börja titta på alternativ innan det hinner köras sönder av skogsmaskiner eller förstöras på annat sätt. Man kan ju tänka sig att det går att avverka där utan att skada niporna och den känsliga naturen och då vill vi ta reda på det innan det är för sent, säger Berth Henriksson.

 

Nämnden har också gett klartecken till en webbaserad guide över Mjällåns dalgång. Där ska det dramatiska landskapet och det typiska växt- och djurlivet beskrivas och man ska även kunna ladda ner en karta över platsen – vilket är ytterligare en orsak till att nämnden vill ha ett skydd.

– Det vore ju knepigt med en sådan guide om det helt plötsligt görs stora ingrepp i naturen så att ingenting är sig likt längre, säger Berth Henriksson.