Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobackes välmatade vardag

Ingrid Mobacke är en miljömedveten 18-åring. När hon skulle starta ett UF-företag gjorde hon en egen kokbok med miljövänliga tips – och återvunna recept.

Kokboken "Mobackes miljövänliga mat" ligger nytryckt på köksbordet. Ingrid Mobacke har tryckt upp 50 exemplar och i morgon ska hon visa upp sitt verk på en lokal UF-mässa. UF står för ung företagsamhet och ingår som en valfri del i gymnasieutbildningen. Ingrid läser sista året på naturvetenskapsprogrammet på Skvadern.

I kokboken har Ingrid samlat blandade recept som familjen alltid lagat och tyckt om. Här finns till exempel recept från Ingrids fastrar och farmors mor Hilma och så pappas favorit-knäckemacka. Annorlunda, men god, tycker Ingrid.

– Efter varje recept har jag skrivit tips på hur man kan laga mat miljövänligt. Det är viktigt om vi ska ändra vår livsstil, säger Ingrid.

Ingrid tycker att hon lärt sig mycket under arbetet med boken. Hon har tillagat alla maträtter, mellan 40 och 50 stycken, tagit bilder och gjort layout. Nu blir det spännande att se om hon får den såld också.

Ingrid tycker om att vara uppe tidigt på morgonen och hinner med en massa aktiviteter under dygnets timmar.

Hon har spelat tvärflöjt i åtta år och sjunger även i Kulturskolans kör Florus Chorus. Härom dagen hade de julkonsert i Elimkyrkan och då spelade Ingrid solo. Nästa stora utmaning för kören är ett stort projekt med Queens-låtar tillsammans med Kammarorkestern och körerna på Hedbergska. Resultatet kan vi se och höra vecka 14.

Hon spelar squash och tycker om att åka skidor och att fjällvandra.

– Vi har ett gammalt 50-talshus i Hedeviken utanför Vemdalen. Där laddar jag batterierna, det är jätteskönt att komma upp dit, säger Ingrid.

Ingrid umgås också med en jämnårig tjej med Downs syndrom. De gick på lekis tillsammans och nu Ingrid är kontaktperson åt henne.

– Jag är lyckligt lottad som har fått det här uppdraget. Vi träffas en dag i veckan, nu ska vi julpyssla. Det är givande och kul att hon uppskattar det, berättar Ingrid.

I dag fyller Ingrid 18 år och den här veckan ska hon också köra upp och göra teoriprovet för körkortet. Hon tycker att ett körkort ger stor frihet, men som miljövän vurmar Ingrid egentligen inte för bilkörning.

– Både jag och mina föräldrar promenerar till jobb och skola.