Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbning en orsak till den sjuka jobbstressen

Den sjuka jobbstressen börjar bli ett begrepp och i denna jobbstress undrar jag om även mobbning på jobbet ingår? Jobbstressen, liksom mobbning på jobbet, är inte bara förödande för de individer som råkar ut för den utan också för samhället i stort. Den sjuka jobbstressen sägs kosta samhället 35 miljarder årligen och det är den summan som gör oss fundersamma över om vuxenmobbningen ingår eftersom mobbning på jobbet har sagts kosta 40 miljarder om året.

Läs också: All mobbning börjar med att det inte fanns någon mobbning

Mobbning är ett gigantiskt folkhälso- och samhällsproblem som varje år slår ut individer från sina arbetsplatser. Trots att det inte är den mobbade som gjort något fel så är det den som mobbats som tvingas lämna. Det är tillräckligt traumatiskt att bli utsatt för mobbning – och att i den vevan också bli av med jobbet skapas det en slags dubbel utsatthet och vem av er hade orkat gå med en ständig klump i magen för vad som kommer hända? Troligen hade många av er inte mått speciellt bra men eftersom det är svårt att lyfta psykosociala arbetsmiljöfrågor som mobbning på jobbet tillhör, då blir det sällan att dessa frågor lyfts.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag är medveten om att det har kommit en ny arbetsmiljöföreskrift om psykosocial arbetsmiljö där kränkande särbehandling och mobbning ingår. Men jag vet också att det tidigare fanns en föreskrift som enbart rörde denna fråga och att den sällan var till hjälp för den som mobbades på jobbet – och det är runt 420 000 personer årligen som utsätts för vuxenmobbning.

Läs också: Förenkla på jobbet – minska stressen för arbetarna

Förhoppningsvis kommer denna föreskrift att göra skillnad men jag skulle helst se en heltäckande mobbningslagstiftning som gör att den som mobbar, oavsett var mobbningen sker någonstans, är den som ska bevisa att det inte är mobbning och att det är den som mobbar som tvingas sluta och på så sätt får stå sitt kast.

Så för att motverka den sjuka jobbstressen behöver också mobbning motverkas och vi hoppas att våra beslutsfattare förstår allvaret med mobbning. För så länge vuxna mobbar, så länge kommer också barn- och nätmobbningen att finnas kvar.  

Linda Mathiasson

Ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö och socionomstudent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel