Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilförbud i skolor efter tilltagande problem

Problemen med hur elever använder sina mobiltelefoner upplevs ha ökat, och det i sådan grad att det sedan i måndags råder mobiltelefonförbud vid kommunens högstadieskolor.

Det är bland annat händelser kopplade till mobilappen Periscope som har lett fram till att rektorerna vid kommunens högstadieskolor har tagit beslut om att förbjuda mobiltelefoner.

– Den senaste tiden har jag och personalen upplevt ökade problem med elevernas mobilanvändande på skolan, och den senaste trenden är att eleverna filmar under skoltid och lägger ut filmerna på exempelvis Periscope eller andra appar, står det i det brev som gått ut till vårdnadshavare med barn i årskurs 6-9 vid Fränstaskolan.

I skrivelsen nämns också smygfilmning i omklädningsrum, men om det är någonting som skett lokalt går inte att utläsa.

– Det är ingenting jag känner till, men rektorerna har enligt skollagen ansvar för elevernas trygghet och studiero och har utifrån det fatta beslut om mobilförbud under en vecka på kommunens högstadieskolor, säger Urban Åström.

Enligt informationen från Fränstaskolan så sträcker sig dock förbudet även in på nästa vecka. Detta i form av att man inte kommer tillåta mobiler på lektionstid sedan det förekommit fall då elever haft större fokus på sina mobiltelefoner än den undervisning som bedrivits.

Man ska också under veckan ha jobbat med nätetikett, då det förutom filmande också förekommit kränkande språkbruk i de kommunikationsvägar som mobilen erbjuder.

– Fränstaskolan kommer inom kort att erbjuda en kvällsföreläsning om nätetikett för alla vårdnadshavare, slutar den skrivelse som har skickats ut.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ST:s nya app här, till Iphone eller till Android!