Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiliserar för insamling av varma kläder och skor

Kylan har anlänt, precis som flera hundra flyktingar utan ordentliga vinterkläder. Något som har fått socialtjänsten att mobilisera för en omfattande insamling.

I dagsläget finns cirka 700 flyktingar i Ånge kommun, många utan kläder som skyddar mot kyla. Ett faktum som kommunens socialtjänst kan intyga.

– Vi ser att många inte har några vinterkläder, samtidigt som vi märker att det finns ett superstort intresse från folk som vill hjälpa till, säger Birthe Espedal, socialsekreterare för ensamkommande flyktingbarn.

Tillsammans med ungdomsprojektet "Samlad kraft för Ånges framtid" så har man i veckan försökt hitta en väg för att samordna medborgarnas välvilja med de nyanländas behov. Ett arbete som utmynnat i att en klädinsamlingscentral kommer att öppnas på Lantmannagatan i Ånge.

– Vi har fått tillåtelse att använda ett gammalt skyddsrum här i Affärshuset Mejeriet, där vi kommer att samla in huvudsakligen vinterkläder och skor.

– Behov finns i alla åldrar, så vi tar emot alla storlekar så länge det är helt och rent, men just nu vet vi att det finns flera barn i 10-12-årsåldern som bara har den uppsättning kläder som de kom i, berättar Birthe Espedal.

Insamlingen kommer att vara öppen på måndagar och torsdagar mellan klockan 13 och 16 med start nästa vecka. Exakt hur många veckor man kommer att hålla på är oklart, men åtminstone oktober ut är budet som ges när vi träffar de inblandade under ett upptaktsmöte.

– Om det finns frivilliga som känner att de vill hjälpa till så får de jättegärna komma hit eller kontakta oss via kommunens växel, för vi kommer att behöva hjälp, säger Birthe Espedal.

Hon ser gärna också att de ideella krafter som redan är i gång och hjälper enskilda familjer eller grupper tar kontakt med insamlingsverksamheten så att man kan fördela resurserna på bästa sätt.

– Det är jättebra om de hör av sig så vi vet vilka som hjälper vilka, slutar Birthe Espedal.