Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilt bibliotek ersätter gamla bokbussen

Sundsvalls kommuns näst största bibliotek har fått en ny kostym. Den gamla bokbussen ersätts av Mobibblan – ett mobilt och skräddarsytt bibliotek som nu rullar ut på vägarna.

Den bokbuss som sedan 2001 har varit i Sundsvalls kommuns tjänst har nu rullat färdigt. Den har gått 24 700 mil och börjar bli utsliten.

Bokbussen är kommunens näst största bibliotek utifrån antal besökare och utlån vilket har medfört en rejäl förslitning.

– Det var för fyra år sedan som vi konstaterade att bussen var i behov av renovering. Vi började räkna på vad det skulle kunna kosta att renovera bussen och alla var ense om att det var bättre och billigare att satsa på en ny bokbuss, säger Jan Åkerström, bokbussförare vid Sundsvalls stadsbibliotek.

Efter diverse chefsbyten och politiska processer beslutades det om inköp av ett nytt rullande bibliotek.

– Vi tittade på flera varianter innan vi bestämde oss för en chassikonstruktion från ett fabrikat som är en av de världsledande inom motorhomes och hästtransportfordon, förklarar Jan Åkerström.

Jan har tillsammans med sina kollegor fått vara med och skräddarsy interiören och funktionerna i det nya mobila biblioteket som fått namnet Mobibblan.

Resultatet är ett koncept som bygger på en expanderbar lastbil som förutom bokhyllor har utrustats med scen, storbildskärm och multimediasystem. Det ger goda förutsättningar att använda Mobibblan till olika event och aktiviteter. På landsbygden ska man kunna hyra bussen för ett kulturellt arrangemang med sittplats för ett 20-tal personer.

– Det blir roligt att kunna utveckla och bredda verksamheten i glesbygd och ytterområden. Vi som jobbar i mobibblan får en bättre arbetsmiljö och det blir mer trivsamt för besökarna, konstaterar Jan Åkerström.

På lördagen invigs Mobibblan vid en officiell ceremoni på Stora torget i Sundsvall. På måndag rullar den ut på vägarna med första premiärstoppet i Holm och Anundgård.