Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat Härnösandspolitiker vill förbjuda burka

Det pågår en strid inom moderaterna i Härnösand om flyktingpolitiken.
Förre riksdagsmannen Lennart Bolander (M) vill se en än mer restriktiv flyktingpolitik och vill bland annat förbjuda burka.

Ida Skogström (M), länsordförande för MUF och kommunstyrelseledamot, vill däremot se en mer generös flyktingpolitik.

– Jag välkomnar regeringens beslut för att strama upp regelverket. Men, det är ju synd att det blir panikartat över det hela när ändå problemen har varit uppenbara långt tidigare.

Lennart Bolander (M), är kommunpolitiker från Härnösand. Inom moderaterna pågår nu en debatt om flyktingspolitiken en debatt som Lennart Bolander gärna skulle ha sett tidigare.

– För ett par år sedan tog den dåvarande migrationsministern Tobias Billström upp frågan om att vi måste diskutera volymer. Men då föll hans ord inte i god jord. Han tvingades dessutom att be om ursäkt. Men nu har historien visat att han hade rätt, säger Lennart Bolander.

Lennart Bolander har under decennier haft politiska förtroendeuppdrag för moderaterna på lokal, regional och nationell nivå. Han har bland annat varit riksdagsledamot.

Läs mer: SD kraftigt framåt i SCB-mätning

Nu har han uppdrag som kommunfullmäktigeledamot och i styrelsen för Hemab där han tidigare varit ordförande.

– Det behövs en debatt om flyktingspolitiken. Inte minst efter de tapp som vi, men även andra partier, har gjort till Sverigedemokraterna. Och jag känner ju att en stor del av partiet delar mina åsikter i dessa frågor. Så var det inte alltid under förra partiledaren. Vi borde redan tidigare ha diskuterat hur vi ska få ordning på flyktingmottagandet i Sverige.

Ida Skogsström håller inte med.

– En restriktivare migrationspolitik är partilinjen just nu, men i en utopi vill jag ha öppna gränser och fri invandring, detta kommer jag också att fortsätta opinionsbilda för. Jag har ett öppet hjärta och en vision om att hela Nya Moderaterna ska ha detsamma, säger Ida Skogsström.

Lennart Bolander har gjort inlägg i sociala medier i flyktingfrågan. Även om hur kvinnor ska klä sig.

– Men jag har inte varit inne på några rasistiska sidor. Och att jag har uttalat mig om burka är något som jag står för.

Frankrike har förbjudit islamsk heltäckande slöja, burka och niqab, på alla allmänna platser. En lag som gör det olagligt för kvinnor med heltäckande slöja att gå på gator och torg, åka buss och tåg, gå i affärer och besöka skolor, sjukhus och myndigheter.

– Jag vill se samma regler som man har i Frankrike och jag anser, av olika skäl, att det inte ska vara tillåtet att dölja ansiktet som man gör om man använder en heltäckande burka, säger Lennart Bolander.

Läs mer: Oppositionen tveksam till satsning på utbildningscentrum

Men Ida Skogström håller inte med.

– Jag tycker restriktioner om hur människor själva väljer att klä sig är absurt. Det är lika orimligt som att jag skulle förbjuda Lennart Bolander bära slips. Jag tillhör ett liberalt parti som ska visa att vi är regeringsdugliga. Vi står upp för mänskliga rättigheter, liksom religionsfrihet och jämställdhet. Det finns ett annat parti som tycker annorlunda... Men i denna fråga är saken glasklar: människor ska få klä sig som de själva vill, säger hon.