Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat-toppen: "Låt Kina bygga höghastighetsjärnväg mellan Härnösand och Sundsvall"

En kinesisk höghastighetsbana för tåg mellan Härnösand och Sundsvall?
Jo, Anders Gäfvert (M) hoppas.
– Trafikverket måste visa mod, säger oppositionsrådet i Härnösand.

Annons

Anders Gäfvert har kläckt fantasifulla idéer förr. Nu går han i gång på att Kina kan bygga en järnväg på bropelare ovan mark för höghastighetståg mellan Härnösand och Sundsvall.

Bakgrunden är den kurviga och backiga sträckningen i dag som utgör en flaskhals för tågtrafik.

Bakgrunden är också det uppmärksammade erbjudandet i augusti då det kinesiska företaget China Railway construction erbjöd Sverige att bygga höghastighetsjärnväg Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö på halva byggtiden och 25 miljarder billigare än planerat.

Om den frågan har hakat upp sig tycker Anders Gäfvert att man kan testa först med Härnösand-Sundsvall.

– Här kan man bygga järnväg på pelare. Om det är fem meter eller högre eller lägre vet jag inte. Det beror på hur terrängen ser ut.

– Det väsentliga är ju att om det här är ett billigare alternativ än traditionell järnväg så är det värt att pröva, säger han.

Anders Gäfvert ser fördelar för alla inblandade parter. Kina får ett skyltfönster att visa upp sin ingenjörskonst. Sverige kommer billigare undan. Västernorrland får snabbare tågtrafik. Sundsvall slipper gräva ner sin järnväg.

Han räknar kallt med belackare som kommer att göra tummen ner direkt

– Åk runt i världsstäderna och titta hur det ser ut. Frågan kan vara avgörande för hela järnvägens framtid i Sverige, svarar han dem.

– Kanske är det den här vägen som hela norra Europa ska gå? Kan vi få det här som en testbana kanske vi får med andra nordiska länder också.

De första politiska stegen för en höghastighetsbana har Anders Gäfvert redan tagit.

– Vi har pratat lite löst i alla fall. Nu träffas vi nästa gång med moderata riksdagsledamöter från Västernorrland och Gävleborg samt SKL-politiker i slutet av november.

– Det här är en fråga vi kan driva tillsammans, även vi Härnösandspolitiker. Det ligger i allas intresse, säger han.

Om höghastigheten betyder femton minuters resa Härnösand-Sundsvall vill han inte spekulera i. Hastigheten är upp till en byggare att specificera i en offert.