Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: Därför ska tiggarna avhysas

Moderaterna i Sundsvall vill avhysa EU-migranterna från södra kajen.
Och erbjuder inget alternativt husvagnsläger.
– Att tigga pengar i Sverige är ingen lösning på problemet, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Frågan om kommunens ställningstagande gällande EU-migranterna var uppe i plan- och utvecklingsutskottet förra veckan.

Det fanns tre tjänstemannaförslag att ta ställning till.

Majoriteten valde att gå fram med förslag som innebar att EU-migranterna flyttas från södra kajen till en ny plats där de får rätt att ställa upp sina husvagnar samt att man ordnar ett natthärbärge under vintern.

Moderaterna väljer en annan linje och stödjer i stället det förslag som går ut på tiggarna avhyses från de husvagnsläger som bildas. Kommunen genomför enbart de insatser som lagen kräver och stöd erbjuds i akuta situationer. Kommunen ska inte erbjuda särskilda boenden eller husvagnsplatser.

– Det finns många anledningar till att vi väljer det förslaget, säger Jörgen Berglund.

Han räknar sedan upp flera anledningar till partiets ställningstagande.

– Det här är inget problem som vi löser i kommunen utan situationen för de här människorna måste lösas i deras hemländer. Här måste EU sätta press och det gör vi genom svenska regeringen. De som tigger behöver utbildas och sättas i arbete. Annars blir det ett permanent tillstånd, säger Berglund.

Han anger även lagen som en aspekt till partiets ställningstagande.

– Kommunen måste upprätthålla rättssäkerheten och alla ska behandlas lika. Det är en rättighet inom EU att röra sig fritt, men har man inte fått jobb efter tre månader då ska man få åka hem.

I majoritetens förslag så ska en husvagnsplats upprättas där dusch och toalett installeras. Jörgen Berglund tror inte på den lösningen.

– Vi tycker inte att det är okej att folk ska behöva bo så. Att de ska behöva sova i tält och bo i husvagnar på sådana platser. Upprättar vi sådana anläggningar så accepterar vi att det är så, säger han.

Elin Nilsson, ledamot i fullmäktige, Viktoria Jansson, ordförande i Moderaterna i Sundsvall, Moderata ungdomsförbundet och Moderata studenter är kritiska till förslaget. Elin Nilsson tänker rösta emot sitt parti då frågan kommer upp i fullmäktige.

– Det är ingen nyhet för mig att Moderata studenter och ungdomsförbundet är emot. När det gäller de som röstar emot ett förslag så finns det med i våra stadgar, bara det anmäls, säger Berglund.