Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: Regeringen straffar bilägare på landsbygden

Många blickar nu tillbaka på härliga semesterminnen. Bilen är ofta en viktig del av sommarledigheten; med den kan man ta sig till strandnära platser, sommarhus, vänner och släktingar och ut på andra äventyr. Men regeringen går allt hårdare åt bilägarna. Med regeringens bilpolitik blir sommarens semester betydligt dyrare.

Väl hemma igen och när vardagen startar upp är bilen ofta en nödvändighet för att kunna handla, ta sig till arbetet, köra barnen till skola och aktiviteter eller kanske skjutsa en åldrande förälder till läkarbesök. Där bussar och annan kollektivtrafik inte kan ersätta bilen stiger månadskostnaden i hög takt med regeringens bilpolitik.

Läs även: Lagbrott som hotat svensk säkerhet – dåligt skött av regeringen

Statistik visar att glest bebyggda län i större utsträckning drabbas av regeringens skattehöjningar på bensin och diesel. I Västernorrland får nästan 30 000 hushåll med bil betala runt 1 800 kronor mer i skatt per år som resultat av regeringens höjningar av skatten på bensin och diesel, visar siffror från Skattebetalarnas förening.

Hittills har skatten på bensin och diesel höjts tre gånger på tre år och fler höjningar är att vänta. Bara i år har bensinskatten höjts med 24 öre och dieselskatten med 21 öre. Sedan år 2014 handlar det om sammanlagt 1,10 kronor per liter bensin. Därutöver har regeringen beslutat om en automatisk årlig uppräkning av skatten, långt utöver vad som krävs av prisutvecklingen.

Läs även: Anmäl dåliga vägar på webben

Det är ett hårt slag mot dem som inte har något alternativ till bilen. Självklart ska vi sträva efter minskade utsläpp och visa hänsyn mot vår miljö. Men man ska komma ihåg att bilen redan idag i hög grad bär sina samhällsekonomiska kostnader, enligt Trafikanalys rapport från 2017. För att fortsatt minska miljöpåverkan och skapa förutsättningar för tillväxt i hela Sverige, bör fokus ligga på långsiktiga spelregler för biobränslen, teknikutveckling och omställning av fordonsflottan.

Det är orimligt att människor som är beroende av bil för sin försörjning ska betala för regeringens bidragshöjande reformer. Närmare en miljon hushåll i landet kör mer än 2 000 mil per år. De får med regeringens bilpolitik betala uppemot 1 800 kronor mer i skatt på bensin och diesel per år och sammanlagt 3 600 kronor mer jämfört med när alliansregeringen lämnade. Sverige styr i hög fart mot världens högsta bensinskatt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi moderater vill avskaffa regeringens automatiska och årliga uppräkning av drivmedelsskatterna. Vi satsar därför åtta miljarder till år 2020 för att ändra på regeringens bilpolitik och göra det lättare för hela Sverige att leva.

Maria Malmer Stenergard (M)

Riksdagsledamot, skattepolitisk talesperson

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot, Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel