Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderatkvinnor: Gör vildsvinsjakten mer attraktiv genom förenklade köttregler

Intresset för jakt ökar. Antalet kvinnor som löser jaktkort har ökat de senaste 20 åren med över 60 procent. Jakten är jämställd med lika villkor oavsett kön, det gillar vi på Moderatkvinnorna. Jakten är en viktig del i att bevara vår svenska landsbygd, både vad gäller det djurliv vi har och förutsättningarna för att kunna bo och vara verksam utanför städerna.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi Moderatkvinnor ser problem med vildsvinsskador i skog och mark, omfattande trafikolyckor och en otrygghet hos allmänheten. Jakt på vildsvin sker i dag men skulle kunna vara större. För att stimulera till mer jakt behövs förenklade regler när det gäller att ta hand om köttet. I dag är det enklare med älg, hjort och rådjur än för vildsvin, som måste passera vilthanteringsanläggningar och det kostar för mycket och tar för lång tid.

För Plus-kunder: Antalet vildsvin ökar kraftigt och sprider sig norrut – artexperten: "De flyttas illegalt i landet"

Intresset för bra mat är stort och viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler vilket också i sin tur kan minska vildsvinsskadorna på lantbruket. Moderatkvinnorna vill att man tittar på det tyska systemet där varje jägare har ett certifieringsnummer så att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna ska bli tillåtet.

Alexandra Anstrell (M)

Moderatkvinnornas nationella styrelse

Isabell Andersson (M)

Länsordförande Moderatkvinnorna Västernorrland

Läs även:

Inför vargjakten: Stor risk att länsstyrelserna räknar fel och för många vargar skjuts

Många har åsikter om jakten – utan att ens ha satt sin fot i skogen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel