Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modern kyrkomusik av rang

Jubilate
Körmusik av Fredrik Sixten
Mikaeli Kammarkör och brassensemble
Dirigent: Anders Eby
Solister: Frida Jansson, sopran, Patrik Sandin, baryton

Annons

Härnösands domkyrkoorganist Fredrik Sixten går från klarhet till klarhet som en samtida kyrkomusiktonsättare.

Han är numera så etablerad, mogen och säker i sin konst att han inte behöver söka ett tonspråk, bräcka konventionens murar eller provocera. Lugnt kan han måla de religiösa mysterierna i de tondräkter han finner för gott, och resultatet blir imponerande komplexa, men ofta öronvänliga, tonskådespel.

På denna skiva är jubelmusiken tema och det pampiga, ljusa och triumferande har stor plats. Ibland finns en stark rytmisk glädje; ibland stilla mjukhet, och allt ändras ständigt. Upprepning är inte Fredrik Sixtens grej; i stället tycks idéerna flöda så tätt att han har fullt upp med att fånga dem.

Sixten kryddar gärna med disharmonier för att skapa spänningar att sedan lösa upp, och det finns ett par kärva stycken. Men mest är det harmoni och glädje som tar sig ständigt nya nyanser.

Här tycks "Osanna"-rop och viskningar studsa runt som ekon mellan kyrkpelarna; i "Agnus Dei" väver kören mjuka, känsliga klangmattor men stegrar sig stundtals i dånande kraft. "Jubilate Deo" bär spår av gregorianska, fria rytmer; "Clap your hands" bygger delvis på trumvirvlar, slagverk och handklappningar. Här finns gester åt romantik och ännu mer åt barock, samtidigt som vissa stycken bär spår av filmmusikalisk finurlighet och effektkänsla.

Denna musik tål inte ett taffligt utförande, och här är artisterna kvalificerade. Kören smälter samman med brassensemblen i god jämlikhetsanda, men i a capella-sångerna finns också tillfällen att njuta av skicklig körsång och goda solister.

Även om detta kan vara en lämplig skiva för den som vill börja lära känna Fredrik Sixtens musik är den inte lättfångad. Men den rymmer en djup skönhet och starka känsloupplevelser; som sig bör för kyrkomusik av rang.