Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderna tomtar och troll

/

Annons

På något sätt rågades måttet nyligen när Mora kommun i sista sekunden avstod från ett beslut att söka tvinga telefon- och tv-operatörer att rikta om sina master och sänka sändarnas effekt för att skapa något slags strålningsfri zon på en av kommuninnevånarnas tomter.

Det råder tryck- och yttrandefrihet i Sverige. Den som vill tro på magi får göra det. Det är tillåtet att hävda att jorden är platt eller att gud skapade oss alla för cirka 6 000 år sedan. Lika så är det lagligt att hävda att olika typer av elektromagnetisk strålning, oavsett om den kommer från brödrostar, mobiltelefoner eller kraftledningar, orsakar allt från mjäll till hjärntumörer.

Men det finns inget vetenskapligt stöd för teorierna att sådan strålning orsakar de besvär som inte så få upplever. Tro absolut på den som säger sig ha sömnstörningar, hjärtklappning, huvudvärk och koncentrationsstörningar. Men tro inte för ett ögonblick att det finns vetenskapliga belägg för sambanden med strålning från elledningar, mobiltelefoner eller andra elektriska apparater.

I vart fall inga andra samband än det som kallas noceboeffekt. Som placebo, fast tvärt om. Alltså den som tror att han eller hon blir sjuk av något, kan drabbas av olika symptom. Det här gäller nog alla av oss i någon mån. Om vi någon gång ätit för mycket av något slags mat, kan vi senare få kväljningar av att bara titta maträtten i fråga.

När det gäller elöverkänslighet har det gjorts en hel del forskning. Elöverkänsliga patienter har till exempel ovetande utsatts för strålning men inte reagerat. I olika blindstudier har elallergiker sagt sig vara utsatta och mått dåligt av strålning från mobiltelefoner trots att inga strålningsfält funnits i närheten. Och omvänt, när det funnits strålningsfält har försökspersonerna hävdat motsatsen.

Detta att människor inte mår bra finns det en rad möjliga förklaringar till och det finns all anledning att lyssna och i forskningen söka naturliga förklaringar. Däremot är det uppenbart att alla miljoner av våra skattemedel som satsas på till exempel elsanering är ett utslag av politisk feghet hos enskilda kommuner och landsting. Möjligen kan noceboeffekten rättfärdiga en del – den som är övertygad om att ett område är elsanerat kan ju må bättre av det.

Men, när en enskild kommun ens överväger att fatta beslut om att vidta åtgärder som slår direkt mot kommunikationssamhället utan att där finns något som helst vetenskapligt underlag, är det som ett eko från den svarta medeltidens folktro på tomtar och troll.

Annons