Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modulboendet i Bergeforsen: Ilsken nämnd kräver möte med landshövdingen

Ilskan över länsstyrelsens agerande gällande modulboendet i Bergeforsen kokar bland politikerna.
Vid onsdagens möte i nämnden bestämde man sig för att bjuda in landshövdingen för att få en förklaring.

Onsdagens möte i socialnämnden hade mycket på agendan men den mesta tiden gick åt till att diskutera den senaste tidens turbulens kring flyktingfrågan. Speciellt kring det tillfälliga modulboende för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen som skapad stor debatt och oro bland några av grannarna. Inför byggstart så kallade kommunen in till ett möte gällande planerna.

Läs mer om mötet här: Oro i Bergeforsen över nytt flyktingboende

Nu beskrivs stämningen bland politikerna som riktigt irriterad. De vill ha en förklaring till varför länsstyrelsen agerat som de gjort och återkallat bygglovet för det tillfälliga modulboendet för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen.

Läs mer här: Bygglovet återkallat – modulerna förblir tomma

Därför har en enig socialnämnd bestämt sig för att bjuda in landshövdingen till ett möte.

– Vi kommer att skriva ett brev till landshövdingen och skicka det med posten så fort som möjligt, säger Per-Arne Frisk (S) ordförande i socialnämnden.

I brevet kommer politikerna att bjuda in landshövdingen till ett möte med nämnden. Förhoppningen är att det kommer att ske innan nästa möte i socialnämnden som kommer att hållas den 16 mars.

Politikerna i nämnden menar att de som nästan alla kommuner i Sverige arbetar för att hjälpa till i den krissituation som uppstått. Arbetet med att hjälpa flyktingar och ensamkommande flyktingbarn har man fått i uppdrag av Sveriges regering och riksdag att genomföra.

Det uppdraget menar nämndspolitikerna att länsstyrelsen nu motarbetar och det gör att det kokar av ilska i de folkvaldas salar.

– Nämnden är väldigt förgrymmad över det här. Vi försöker rädda de här barnen precis som vi blivit ålagda av staten och nu stoppar statens förlängda arm, länsstyrelsen, oss att genomföra det uppdrag vi fått, säger ordförande Frisk.

Läs mer om ilskan här: "De borde skämmas"

Per-Arne Frisk har varit engagerad i politiken under många år och att man krävt ett möte med länsstyrelsens chef, det vill säga landshövdingen, på det här viset har han aldrig varit med om tidigare. Nu står modulerna tomma i Bergeforsen och tickar hela tiden pengar. Och politikerna vill veta hur länsstyrelsen tänker.

– Vi känner oss väldigt förfördelade och vi vill höra hur de tänker att vi ska lösa det här, säger Per-Arne Frisk.