Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mögel misstänks på flera skolor – Ankarsviks skola stängd till efter påsklovet

Ankarsviks skola stängdes på grund av en '"ospecificerad byggnadsrelaterad ohälsa" under onsdagen.
Men även på Södermalms och Högoms skolor finns det liknande problem. Liksom på ett antal förskolor enligt huvudskyddsombudet.

Personal och elever har hostat var rektorns besked på onsdagen när Ankarsviks skola stängdes för resten av veckan.

Läs även: Skolan stängdes direkt.

Skola och fritids för de 125 eleverna ordnades under torsdagen och ska fungera till och med påsklovet.

– Fritids blir det på Usland under loven. Däremellan fördelas eleverna mellan Uslands och Vibacke skolor och så har vi en modul på Ankarsvik. Vi tror att vi hinner kontrollera och sanera under den tiden, för vi hade redan en utredning på gång, säger Johan Borggren, fastighetsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Det är mögel på skolan och det var inte bara hosta. Personal är också svullen i ansiktet, ögon och öron, känner andnöd, har andningssvårigheter, elever har utslag på kroppen, är täppt i näsan och rinnande näsa, säger Lärarförbundets huvudskyddsombud, Daniel Zettergren.

Han var på Ankarsviks skola på onsdagen och ställde rektorn inför ett ultimatum, antingen stängde rektorn skolan eller så skulle han göra ett skyddsstopp.

– Vi har påtalat brister i flera år men det är inte förrän Arbetsmiljöverket håller på att bli inblandat som det finns några pengar.

Daniel Zettergren menar att det här är resultatet av att det kontinuerliga underhållet inte har skötts på många år. Ventilationen har inte trimmats, inte rengjorts och filter har inte bytts. Och ansvariga på skolorna har inte skött det systematiska arbetsmiljöarbetet på rätt sätt.

– Det är samma problem på Södermalms skola som på Ankarsvik. Det är mögel i grunden och köket och dåligt ventilationssystem. Även andra skolor har problem liksom förskolorna. Dessutom är det smutsigt.

Personalen på Södermalms skola uppvisar liknande symptom som personalen på Ankarsviks skola.

– De är oroliga och har uppmanats att göra läkarundersökningar men de ska bekosta dem själva. Det borde arbetsgivaren stå för.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro tycker inte att det går att säga i nuläget att ansvaret ligger på arbetsgivaren eftersom det inte är utrett vad besvären beror på.

– Men våra elever och vår personal ska inte må dåligt. Allt sånt här måste vi ta på största allvar. Att det skulle vara problem på Södermalm är en nyhet för mig i dag. I går var det en nyhet för mig att det var problem på Ankarsvik.

När det gäller dåligt underhåll lägger han huvudansvaret på Drakfastigheter som är hyresvärd.

– Jag är väldigt kritisk till Drakfastigheter. Det finns ett eftersatt underhåll, det är en lång historia, det har inte prioriterats eller så har det inte funnits resurser. Vi är stora hyresgäster till Drakfastigheter och det borde vara ett bättre samarbete.

Peter Johansson, driftchef på Drakfastigheter, bemöter kritiken om dåligt underhåll.

– Det är en äldre skola som vi underhåller så gott vi kan. Men vi har en underhållskö för vi har inte fått resurser som räcker för att sköta underhållet. Vi betar av kön eftersom.

Kyrkskolan på Alnö har också dragits med mögelproblem, bland annat fick rektorn sina luftrör förstörda och blev långtidssjukskriven hösten 2014 och en elev drabbades av en allergisk reaktion. I mars i fjol kom en akutrapport från Arbetsmiljöverket, skolan stängdes och sanerades.

Läs om: Problemen på Kyrkskolan.