Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohammad om sin vällästa insändare: "Finns inget rasistiskt i att be folk att sköta sig"

I förra veckan skrev Mohammad Khanahmadi en insändare i Sundsvalls Tidning som riktade sig till de asylsökande i Sverige. Texten, som fått stort genomslag, har både risats och rosats. "Jag hade inte räknat med så många reaktioner", säger han.

TV-klippet: Här berättar Mohammad Khanahmadi om den uppmärksammade insändaren – och reaktionerna den medfört.

Entreprenören Mohammad Khanahmadi skrev i förra veckan en insändare i Sundsvalls Tidning. Mohammad, som själv kom till Sverige från Iran som sjuåring 1987, riktar sig där direkt till de asylsökande.

Brevet, som han kallar det, översattes till fem språk och skickades först ut till 200 HVB-hem i landet – men senare även till tidningen.

Mohammads insändare: Brev till asylsökande: Jämställdheten måste respekteras

– Några tyckte att texten hade en främlingsfientlig ton och sex boenden kom tillbaka med skarp kritik. Ett av dessa sade att jag skulle passa mig för om detta skulle hamna i medierna skulle jag få stämpeln rasist, så jag skickade själv ut det för jag står för varje ord, säger han.

Förstår du den kritiken?

– Nej, det gör jag inte. Det finns inget rasistiskt i att be folk att sköta sig. Jag är stolt över att få kalla mig svensk och det ska man få säga, det är världens kanske bästa land.

I texten berör Mohammad Khanahmadi bland annat vikten av att de asylsökande respekterar svenska traditioner och lagar.

Handlar det inte om anpassning från båda håll?

– Jag tar upp det. Men det kanske har gått till överdrift, att svensken åsidosätter sina egna traditioner. I Sverige har vi också en kultur att vara stolt över och man ska vilja lära ut den, säger Mohammad Khanahmadi.

Totalt har texten delats över 7 000 gånger, en siffra som både gläder och chockerar honom.

– Det är många som hört av sig, några med konspiratoriska teorier. Jag har ingen dold agenda, men eftersom jag ser ut som jag gör och bär namnet jag har så blir jag drabbad, därför måste jag bidra till förbättring, säger han.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.