Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohammed återförenades med sin familj efter lång vänta

När familjen återförenades på Midlanda flygplats kände inte yngsta dottern igen sin pappa.
Mohammed Abdi flydde från Somalia till Sverige utan sin fru och sina tre barn.
I nära sex års tid levde de på var sitt håll med sin saknad och sin oro för varandra.

Fyrarummaren i Skönsberg sjuder av liv. Sadio, 9 år, busar med sin lillebror Ali, nio månader, samtidigt som 13-åriga Ahmed pratar fotboll med Asho, 15. Grannen Hawo, som är Rahos bästa väninna, kommer på besök med sin dotter.

Lika livfullt var inte Mohammeds hem för två år sedan. Då var han ensam, efter en lång väntan på sin familj. Han flydde från Somalia till Etiopien i början av 2001. Situationen hade då blivit ohållbar.

Han var bonde, drev en gård med många kameler och ägde mycket mark. Ett lätt byte för rebellstyrkor. Kamelerna tog de. Sedan blev Mohammed skjuten i magen. Ärren syns fortfarande mycket tydligt.

– Man kan inte leva i Somalia. Det är fortfarande många som flyr därifrån, berättar han.

Efter att ha betalat 6000 dollar och efter en lång flygresa, hamnade han i Sverige i december 2002.

– Jag såg att det var snö överallt och jag hade aldrig sett snö innan. Hur kan man leva här, var det första jag tänkte. Jag hade ingen bra jacka. Bara en kavaj, berättar han.

Mohammed fick ett tillfälligt uppehållstillstånd. Han bodde en kortare period i Filipstad och i Härnösand innan han kom till en flyktingförläggning i Sundsvall. 2005 fick han ett permanent uppehållstillstånd. Under hela den tiden visste han inget om sin familjs situation.

– Jag var mycket orolig eftersom mina barn var i ett krigsland.

Ovissheten var svår att bära. Mohammed hade flera vänner, andra asylsökande, som också var skilda från sina familjer. De pratade en hel del om sin saknad och sin oro.

Inte heller Raho visste vart hennes man tagit vägen. Men hon och de tre barnen tog sig till Addis Abeba, Etiopiens huvudstad. Där fick makarna så småningom kontakt med varandra.

Mohammeds skickade sitt uppehållstillstånd dit. Familjen fick hjälp av Röda korset att ta sig till Sverige. Via Arlanda kom de till Midlanda en kall novemberdag 2006.

– Det kändes mycket bra, säger Raho med ett leende.

Mohammed fick skjuts av några vänner och när det efterlängtade mötet skedde var det uppenbart att det gått lång tid. Yngsta dottern Sadio, som bara var två år när Mohammed lämnade Somalia, kände inte igen sin pappa.

Men familjen fick nu äntligen vara tillsammans och det dröjde inte länge innan en ny familjemedlem kom. Ali föddes på Sundsvalls sjukhus i år. Raho och Mohammed skämtar om att de tänkte ge honom efternamnet Andersson.

– Han är en svensk, säger Raho och skrattar.

Ahmed, Sadio och Asho har aldrig gått i skolan i Somalia. De kommunala skolorna stängdes när konflikterna blossade upp i början av 1990-talet. Nu har de lärt sig svenska bra och Ahmed berättar att han har mycket läxor men ändå tycker att det är kul att gå i skolan.

Fotboll är ett av familjens stora intresse. Både Mohammed och Ahmed bär t-shirtar som vittnar om att de är GIF-fans. Ahmed gillar också Arsenal och Manchester United. Ashos favoritlag är Barcelona.

Mohammed har haft olika tillfälliga arbeten i Sverige. Nu håller han på att ta körkort för buss och hoppas på en framtid som busschaufför.

Längtan till hemlandet är fortfarande stor hos familjen, speciellt hos Raho.

– Jag saknar Somalia mycket, säger hon.

Men i nuläget är det omöjligt att resa tillbaks. Läget är instabilt och någon lösning på konflikten är inte i sikte.

– Vi vet inte om det blir fred i Somalia, säger Mohammed.