Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möjligheter till jobb efter gymnasiet ökar

Allt färre ungdomar går arbetslösa i Västernorrland.
Men den positiva utvecklingen gäller inte den grupp ungdomar som bara har med sig grundskolan i bagaget.
– Det är svårt för alla att få jobb, men genom att gå en utbildning blir det lättare, säger Filippa Svenlin, som snart tar studenten.

Våren är en tid då mycket står på spel för många unga. Vissa väljer till gymnasiet. Andra står inför att ta studenten, söka jobb eller gå vidare till högre utbildning. Filippa Svenlin och Lina Ruda hör till den senare gruppen. De går tredje året på hantverksprogrammet på Västermalm med inriktning mot hudvård, make up och hälsa. Båda är optimistiska inför framtiden.

– Jag tänkte inte så mycket på ”sen” när jag valde till gymnasiet. För mig var det för att jag ville ha roligt under de här tre åren. Nu är jag väldigt glad för mitt val. Jag har utvecklats otroligt mycket både yrkesmässigt och som person, säger Filippa Svenlin.

När hon tänker på livet efter studenten ser hon flera möjligheter. Kanske blir det jobb på samma ställe som hon har praktiserat på under gymnasie­tiden. Kanske fortsätter hon driva eget företag, i samma anda som hon gjort som UF-företagare. Och så finns det förstås vidareutbildning. Lina Ruda lutar åt det senare och tänker kanske läsa vid­are till hudterapeut. Båda lyfter fram de kunskaper de fått med sig om entreprenörskap och företagande och betonar att de känner sig väl förberedda att möte yrkeslivet och de nya sociala sammanhang som väntar.

Färsk statistik från Arbetsförmedlingen visar också att ungdomsarbetslös­heten sjunker.

I Västernorrland var i genomsnitt 3 674 person- ­er mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa under 2012. Motsvarande siffra för 2015 var 3 493 personer.

Den positiva utvecklingen gäller dessvärre inte alla. Ungdomar mellan 18 och 24 år, utan gymnasieutbildning, är en utsatt grupp.

I Västernorrland var i genomsnitt 614 personer mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa under 2012. Motsvarande siffra för 2015 var 660 person- er.

– Ett tydligt budskap är att ungdomar med en gymnasieutbildning i bagaget har goda möjligheter att få ett arbete i den starka konjunktur vi har i dag, är den kommentar Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen gav tidigare i veckan när siffrorna presenterades.

Camilla Sollén Bergström, programansvarig för hantverksprogrammet på Västermalm, vet också att det oftast går bra för deras elever. I samband med nedläggningshotet mot utbildningen i höstas valde de att undersöka saken närmare.

– Vi är förstås intresserade av att se vart våra ungdomar tar vägen. När vi tittade på det, så visade det sig att av de treor som gick ut 2014 så var ingen arbetslös. En stor andel hade jobb. Andra hade gått vidare till studier eller till exempel fått barn, säger Camilla Sollén Bergström.