Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moment 22 för elbilar

På Norr Mälarstrand i Stockholm har kommunen tillsammans med elbolaget Fortum placerat två stycken ”laddningsstolpar” för elbilar. Cirka 100 stolpar skall sättas upp under 2009.

Det är ett strålande initiativ. Det finns ett moment 22 i elbilsbranschen. Få konsumenter är beredda att betala för elbilar så länge utbudet är lågt och möjligheterna att ladda bilen är små. Samtidigt är det riskabelt för tillverkare att ta fram elbilar när så få konsumenter köper elbilar.

Därför är det bra när kommuner försöker dra sitt strå till stacken. Den som kör sin elbil till stan skall kunna låta den stå på laddning medan han eller hon shoppar eller är på arbetet.

Det som initialt blir en kostnad för kommunerna vinner de mångdubbelt tillbaka genom väsentligt mindre avgasutsläpp och mindre buller (elbilar är tystare än fossildrivna bilar).