Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica vill krossa fördomarna om hiv

/
  • Monica Östman var med och startade föreningen Noaks Ark i Sundsvall i höstas, en stödförening för hivsmittade och deras anhöriga.
  • Monica Östman var med och startade föreningen Noaks Ark i Sundsvall i höstas. Både hivsmittade och deras anhöriga är välkomna till lokalerna på Östra Långgatan för att få stöd och hänga med på olika aktiviteter.

Hennes bror gick bort i aids och hennes bästa vän lever med hiv. Det har gjort att Monica Östman engagerat sig ideellt i stödföreningen Noaks Ark, som öppnade i Sundsvall i höstas.

– Det känns som att jag gör nytta här, säger Monica, som fyller 50 år i dag.

Annons

Riksförbundet Noaks Ark har funnits i Stockholm sedan 1986 men till Sundsvall kom organisationen först i fjol. Noaks Ark arbetar för att förhindra spridning av hiv och motverka diskriminering av människor som drabbats av viruset.

Monica Östman är en av föreningens eldsjälar i Sundsvall. Hon har tidigare deltagit i Noaks Arks aktiviteter i Stockholm genom sin bästa kompis, som är hivsmittad men lever ett bra liv tack vare dagens effektiva bromsmediciner. När Monica hörde att föreningen skulle öppna även här blev hon eld och lågor och kände att hon ville vara med.

– Det har alltid känts bra för mig att jobba med människor. Här känns det som att jag gör något positivt, säger Monica.

På 1980-talet, då hiv var nyupptäckt, var uppmärksamheten kring hiv/aids enorm. Trots att alla numera vet om att det finns och hur det smittar, är den viktigaste frågan fortfarande att få ut information, anser Monica Östman.

– Det finns fortfarande mycket skam, rädsla och stigmatisering kring hiv, säger Monica.

Hon minns själv hur hon kände när hon första gången kom i kontakt med sjukdomen. Det inträffade 1994, då hennes far dog och Monica och hennes systrar fick veta att de hade en äldre bror. Han bodde i Stockholm och visade sig vara sjuk i aids.

– Jag var jätterädd och vågade knappt ta i honom. Men ju mer jag lärt mig desto mindre rädd har jag blivit. Det är helt ofarligt att leva med en hiv-smittad, så länge man inte har oskyddat sex, berättar Monica.

Efter ett och ett halvt år gick brodern bort. I dag, med de nya medicinerna, skulle han ha kunnat överleva och det känns lite bittert, tycker Monica.

– Vi kom jättebra överens och jag skulle ha behövt honom lite till. Men vi fick ha honom ett litet tag i alla fall, säger hon.

I Västernorrland finns i dag runt 120 hiv-smittade personer och Noaks Ark i Sundsvall har kontakt med ett 20-tal av dem. Nu satsar Monica och hennes kollegor på att sprida information om föreningens existens till fler, bland annat genom att finnas med på Drakbåtsfestivalen i sommar och besöka skolor och häkten senare i höst.

Monica, som arbetar inom äldrevården i Timrå, tycker också att det är viktigt att nå ut till kommunerna. Många hiv-smittade är snart så gamla att de behöver vård inom äldreomsorgen.

– Då är det viktigt att personalen som ska sköta om de äldre får information, säger Monica.

Annons