Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monument över politiker riskerar att bli dyra

Alla byggnader kan ses som monument över de arkitekter och beställare som skapat dem. Kungar och kejsare har sina slott, Donald Trump har sin skyskrapa. Den arkitektritade villan eller lyxutrustade sommarstugan blir även den ett monument över våra liv – här bor en man som haft råd att bygga en rejäl kåk med sjöutsikt.

Nackdelen med att bygga själv är att prislappen så lätt blir en annan än den man tänkt sig. Då är det bra mycket tryggare att bygga sitt monument för andras pengar. Och när kungaborgar känns lite gammaldags finns det ju så mycket annat roligt att bygga.

Runtom i landet bor en uppsjö av idrottshallsbyggande politiker. Med skattebetalarnas plånbok i ett hårt grepp har de bestämt stegat ut på åkern och sagt att här – här ska vi bygga en ny stor multiarena för många miljoner kronor.

Slöso, ombudsmannen mot slöseri med skattepengar, startades tidigare i år och finansieras av den borgerliga tankesmedjan Timbro. När det närmar sig val har tankesmedjor en tendens att mer eller mindre agera renodlade stödtrupper åt de politiska partierna. Så sker dock inte i Slösos senaste rapport Arenafeber, som lika hårt dömer såväl höger- som vänsterpolitikers och tjänstemäns monumentbyggande för skattepengar.

Rapporten behandlar sju olika exempel där svenska kommuner tagit beslut om att bygga nya stora idrottsanläggningar, ibland kombinerade med exempelvis konferenslokaler. I flertalet fall talar kommunpolitikerna snarare om att sätta sin stad ”på kartan” än om konkreta behov hos befolkningen. När politikerna godkänt bygget tycks prislappen de accepterar plötsligt börja leva sitt eget liv. Det är smällar man får ta, tycks politikerna resonera, och plockar fram skattebetalarnas kreditkort.

Med jämna mellanrum undrar ju medborgarna hur politiker med ena handen kan dra åt skolans och omsorgens svångrem, för att med den andra lämna dricks till någon byggmästare. Då brukar de folkvalda le lite snett och prata om att man måste skilja på drift och investeringar. Det måste man naturligtvis göra, även om drifts- och investeringsbudgeten i grund och botten kommer från samma skattebetalares plånböcker.

Detta till trots är det faktiskt relevant att diskutera varför politiker väljer att lägga pengar på skrytbyggen om de samtidigt skär ned på kärnverksamhet.

I fyra av de sju fall som granskas i Arenafeber har kommunen parallellt med ett ökat ekonomiskt åtagande för arenorna fattat beslut om nedskärningar i annan verksamhet.

I december 2006 beslutade kommunfullmäktige i Falkenberg att tillföra det kommunala arenabolaget ytterligare 35 miljoner kronor. Knappt en månad tidigare hade man avslagit Socialnämndens begäran om 15,5 miljoner kronor extra för att klara sin verksamhet.

I budgeten för 2007 höjdes kommunalskatten i Falkenberg med 82 öre. Så prioriterar politiker och kommuntjänstemän att bygga monument över sig själva, istället för att tillhandahålla kommunal kärnverksamhet för sina medborgare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel