Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mopedister med barnasinnet kvar

Zündapp, Puch och Casal – mopeder från fornstora dagar stod uppradade utan för Tonhallen i går kväll. Varför? Klubben Retro Riders var ute på tur i Sundsvallskvällen.

"Var ska vi åka någonstans?" hojtade någon i gänget som sammanstrålade på Tonhallens parkering.

– Vi har sällan något mål när vi är ute och kör. Det är själva åkandet som är det roliga, förklarar Jocke Mårdstam från Retro Riders.

– Vi sluter upp, åker omkring och kör kanske förbi Statoil och köper en korv.

Klubben grundades för 14 år sedan och har i dagsläget 20 medlemmar.

– Vi var några stycken som en dag kom på att vi borde skaffa moppe. Sedan dess har vi försökt att träffas en gång i veckan och mecka, dricka kaffe och köra runt, säger Jocke Mårdstam.

Det var det gamla gardets mopedmodeller som representerades utanför Tonhallen i går.

– Det rör sig mest om äldre märken som Puch, Zündapp och Casal – de flesta från 70- och tidigt 80-tal. Huvudsaken är att det är en gammal moped med mer plåt än plast, säger Jocke Mårdstam.

Mopeden har länge varit de pubertala tonåringarnas fortskaffningsmedel. Och det är den mentaliteten som lockar medlemmarna i Retro Riders: Ännu kan moppen tas med ut på en raggarsväng.

– I kväll försöker vi ragga upp lite fler mopedister som kan tänkas vilja åka med oss, säger Jocke Mårdstam.

– När man var ung var mopeden det enda sättet att ta sig mellan gårdarna. Den tillförde en frihetskänsla – man kunde ta moppen och köra var man ville. Den nerven finns kvar än i dag. Och det är ännu roligare nu än när man var 15.