Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mördaren är tillbaka i Sundsvall

Alexej Kondratev hävdade att han var brittisk agent. Ändå ansågs han inte för sinnessjuk för fängelse efter mordet på taxichauffören Jarmo Pistool. Efter fem år på Sveriges hårdaste anstalter är han tillbaka i Sundsvall – som patient på rättspsyk.

Annons
Mordet på tvåbarnspappan, idrottsledaren och taxichauffören Jarmo Pistool från Timrå begicks natten mot den 12 maj 2002. Hans kropp hittades efter ett intensivt sökande, strypt och undangömd på ett kalhygge nära Ljungå i Jämtland.
Två vinddrivna män från Ryssland dömdes till livstids fängelse för mordet. Nästan på dagen fem år efter illdådet återvände en av dem till Sundsvall.
Den 14 maj i år skrevs den nu 32-årige Alexej Kondratev in på rättspsyk i Nacksta.
ST har kartlagt de första fem åren av mördarnas livstidsstraff, som de framgår i olika beslut inom kriminalvården.
Dagen före julafton 2002 anlände Alexej Kondratev till psykavdelningen på Kumlaanstalten. Personalen uppfattade honom direkt som svårtolkad olustig och skrämmande. Han uppträdde föraktfullt och hotfullt mot vårdare och medintagna. Julnatten höll han hela avdelningen vaken med oljud och ständiga påringningar, och hamnade därför i isoleringscell i en månad.
Redan under rättegången stod det klart att Kondratev var en mycket ovanlig person. Han utgav sig för att vara brittisk agent. Mordet ingick i ett uppdrag som han inte kunde kommentera av säkerhetspolitiska skäl.
Sundsvalls tingsrätt och hovrätten granskade den rättspsykiatriska utredningen. De ansåg inte att Kondratev var så störd eller farlig att han behövde tvångsvård i stället för fängelse.
Mindre än ett år senare drog Kumlas psykiatriker en annan slutsats att Kondratev har en obotlig narcissistisk och psykopatisk personlighetsstörning. Risken för återfall i grovt och dödligt våld bedömdes som mycket stor. Det är också därför som Alexej Kondratev aldrig har fått en enda permission. Såvitt framgår av handlingarna har han inte heller fått ett enda besök, eller ens ett telefonsamtal.
Kondratevs samvaro med andra fångar och vårdare på Kumla kantades av bråk och kränkningar, och han tvångsisolerades flera månader hösten 2004 av säkerhetsskäl. Han kom att rapporteras för 24 fall av misskötsamhet på Kumla bland annat spottade han på en vårdare.
Sommaren 2006 tvingades man förflytta honom till Tidaholmsanstalten. Där begärde han själv att få bli placerad i isoleringscell. Vardagen där innebär 23 timmar om dygnet i cellen, med böcker och en tv som enda sällskap. Måltiderna intas i cellen. Den har ett fönster med utsikt.
Ja, mot en mur. Om man böjer sig ner kan man se en bit av himlen, berättar Tomas Sörman, chef på avdelningen.
För ett år sedan började Kondratev må sämre psykiskt. Han flyttades tillfälligt till rättspsyk i Säter. Åter på Tidaholm försökte någon skicka ett paket till honom. Det innehöll en burk tonfisk, en morgonrock, fyra chokladkakor och en prydnadssak i porslin. Kriminalvården lät honom inte ta emot sakerna. Han nekades också en stereo, och till och med en civil t-shirt.
Så i maj i år flyttades Alexej Kondratev till rättspsyk i Sundsvall. Läkarna anser att han mår så dåligt att han behöver specialistvård. Det var menat som en tillfällig placering, men vården pågår ännu snart ett halvår senare.
Kriminalvårdens beslut att han inte ska få permission gäller även för psykiatrin. Däremot beslutar rättspsyk om dagliga säkerhetsåtgärder och restriktioner.
Kliniken anses vara så säker, det ska de klara i sin normala verksamhet. Jag förutsätter att de fattar kloka beslut, säger Sörman.