Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordbränderna på asylboenden är ingen tillfällighet

Senaste tidens bränder på asylboenden är oroväckande. Senaste tiden har flera boenden eldhärjats. Det mesta pekar på att det är mordbränder och det är ingen högoddsare att gissa att gärningsmännen har rasistiska och nazistiska kopplingar/motiv.

Nu får det vara nog. Polisen i södra Sverige säger att de går på knäna. Det behövs extra resurser för att skydda boenden och utreda mordbränderna. Detta är att jämföras med terroristdåd, och gärningsmännen måste åka fast.

På en del rasistsidor har sådana dåd uppmuntrats, även på vissa SD-sidor. SD i Mullsjö anser att det är viktigt att folk får skriva att de vill bränna ner flyktingboenden, det är en del av yttrandefriheten. Jag häpnar, man öppnar upp för kriminell verksamhet. Jag välkomnar förslaget att rasistiska organisationer, eller de som sprider rasism, förbjuds att verka i sociala nätverk. Kanske det behövs antirasistiska skyddsgrupper i kommunerna, som bevakar boenden kvälls/nattetid och har en kontaktlänk till polisen – ”Antirasister har koll”.

Om nu SD:s ledning står för ickerasism måste man bevisa det och fördöma mordbränderna. SD:s asylfientliga politik får inte stöd i riksdagen, så nu gäller den utomparlamentariska kampen. Det fick vi veta förra veckan, med osmakliga kampanjer utomlands och i Sverige.

Det skulle inte förvåna mig om SD snart går ut och anklagar regeringen för att säkerheten på asylboenden inte är tillfredsställande.

Hat och lögner som sprids på rasistiska sidor och nätverk är en medveten strategi för att öka missnöjet mot invandrare. I den propagandan är inte SD utan ansvar. Avpixlat är en sådan sida med kopplingar till SD. Allt detta uppmuntrar förstås sådana här terroristdåd.

De som sympatiserat med SD borde snart inse vilka mörkermän det är som spyr galla över människors lidanden. I den världen finns militanta nazister som Svenska motståndsrörelsen som inte drar sig för våld och mord. De har olagligt demonstrerat för inte så länge sedan i Sundsvall. Det hat som sprids i dag mot invandrare kan jämföras det hat som nazisterna på 30-talet spred om bland annat judar och romer. Med internet och sociala medier sprids hat och lögner fort.

– Jag förstod aldrig hur nazisterna kunde mobilisera folk så snabbt men nu förstår jag, sa pensionären och Dresdenbon Ingrid Albani. Hon var en av många motdemonstranter till Pegidas nyligen genomförda demonstration mot flyktingar i Dresden.

Vi får aldrig glömma den värme och solidaritet som många svenskar gör med volontärinsatser och ekonomiskt stöd. Detta kommer med tiden att marginalisera rasisterna. Vi måste våga ta debatten i vardagen. Politiker över blockgränsen och myndigheter måste göra sitt yttersta för att asylinvandringen och integrationen blir bra.

När kriget tar slut i Syrien, det gör det förr eller senare, kommer en del att flytta hem igen och andra blir kvar och utvecklar vårt samhälle. Redan i dag har vi utländska läkare som fått arbete på vårdcentralers vakanta tjänster, där svenska läkare i stället valt stafettbolagen.

Kent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel