Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordförsöket på imamen – direktrapportering från rättegångsdag 1

Under måndagen inleddes rättegången mot den 37-årige man som misstänks ha skjutit den regimkritiske imamen Obid Nazarov i huvudet i Strömsund den 22 februari 2012. Enligt åklagare Krister Petersson var den misstänkte mannen, som nekar till brott, utsänd av diktaturen Uzbekistan. ÖP direktrapporterade från Östersunds tingsrätt med start klockan 10.00.

Annons

Artikel efter rättegångens första dag (TT)

Åklagaren nöjer sig inte med att en misstänkt torped nu sensationellt ställs inför rätta för attentatet mot en uzbekisk regimkritiker i Strömsund 2012.

Även mannens utländska kontakter ska utredas.

För offrets son blev första dagen i rätten känslomässig.

– Det är dubbla känslor. Det är jobbigt att se honom, men det känns bra att han äntligen ställs inför rätta, säger David Nazarov till TT.

Han satt bara några meter ifrån den 37-årige uzbek som misstänks ha försökt lönnmörda hans far, den exiluzbekiske regimkritikern och imamen Obid Nazarov i jämtländska Strömsund 2012. 37-åringen medger att han varit på orten men förnekar brott. David Nazarov tvivlar dock inte en sekund i skuldfrågan, varken vad gäller skytten eller dennes uppdragsgivare, som både han och åklagaren anser är Islam Karimovs diktatoriska regim i Uzbekistan.

– Nu måste också de som beordrade attentatet mot min far gripas och åtalas, säger Nazarov.

Rättegången i Östersunds tingsrätt är sensationell. Frågan är om en åklagare i domstol någonsin pekat ut en främmande stat för ett attentat i Sverige.

Den misstänktes utländska kontakter knyts till Moskva, där han enligt egen utsago får i uppdrag av en uzbekisk man att lokalisera Nazarov.

Dna-bevis

De kontakterna vill åklagaren Krister Petersson nysta i.

– Jag nöjer mig inte med detta, jag har begärt av Ryssland att den eller de personerna ska förhöras, säger han till TT.

Den misstänkte svarar i polisförhör inte på flera frågor om sina kontakter, med motiveringen att hans familj i Uzbekistan kan råka illa ut.

Under den första rättegångsdagen redogjorde Petersson för hur dna i en väska som vapnet hittades i kan knytas till 37-åringen och hur mobilmaster visar att han är i Strömsund när attentatet sker – och genast efteråt rör sig därifrån.

Renrakad, med kort mörkt hår och iförd en grå T-tröja lyssnade den kortväxte, muskulöse uzbeken allvarligt på åklagarens anförande.

Nagel i ögat

Säkerhetspådraget var förstärkt vid Östersunds tingsrätt och intresset stort bland medier och inte minst uzbeker i Sverige, som kom till domstolen.

Petersson berättade hur den populäre predikanten Nazarov var en nagel i ögat på regimen i Uzbekistan, förföljdes i sitt hemland och vidare utomlands, efterlystes för påstått terroristbrott och svartmålades.

– Jag påstår att Uzbekistan är uppdragsgivare till detta mordförsök, sade åklagaren.

De uzbekiska myndigheterna har heller inte ens svarat på olika begäran från Sverige om rättshjälp.

Rättegången blev möjlig sedan Ryssland av något skäl efter 3,5 år överlämnade den misstänkte gärningsmannen i augusti.

På tisdagen väntas både David Nazarov och den misstänkte skytten förhöras.

Läs mer:

Följ direktrapporteringen från rättegången mot den misstänkte skytten här

Obid Nazarovs son: "Uzbekiska säkerhetstjänsten måste också ställas inför rätta"

Mordförsöket på imamen - så gick det till

Polisens utredare: Ett väldigt ovanligt fall

Obid Nazarov sköts ett stenkast från polisen