Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordrättegången: Åklagaren yrkade inte på någon specifik påföljd – överlämnade det till rätten

Vice chefsåklagare Peter Salzberg hade i sin slutplädering inget yrkande om påföljd för den mordåtalade 17-åringen.

Annons

– Straffvärdet är för högt för att yrka på rättspsykiatrisk vård. Det kan vara bättre att döma till fängelse om det finns synnerliga skäl, även om den tilltalade har, eller hade vid brottstillfället, en allvarlig psykisk störning.

Åklagaren bedömer att om det rört sig om en vuxen person hade 18 år varit en rimlig påföljd för dådet. I det här fallet finns det förmildrande lagstadgade omständigheter som att han överlämnade sig frivilligt till polisen.

– Det hade varit ett svårt bevisläge annars. Vad som är lämplig påföljd är väldigt svårt att avgöra som jag överlämnade det till rättens prövning, säger Peter Salzberg.

17-åringens advokat talade för att hans klient skulle dömas till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången mot 17-åringen på tisdagen stängdes för allmänheten efter sju minuter av hänsyn till den tilltalades låga ålder.

Det var en stillsam inledning av rättegången om det mord som inträffade 8 september i ett parkområde vid Sidsjöbäcken på den unga småbarnsmamma Stina Zetterberg.

Peter Salzberg sade i sitt inledningsanförande att 17-åringen uppsåtligen berövat henne livet genom att sticka och hugga henne flera gånger.

Men den anklagade hade inte ändrat sitt ställningstagande, utan erkände genom sin advokat Fredrik Burvall bara grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Ingen av de fem anhöriga som är målsägande deltog i rättegången utan de företräddes av målsägandebiträdet Madeleine Tell. Hon yrkade på 75 000 kronor vardera till de närstående i skadestånd, och för barnets del även 194 694 kronor för förlust av underhåll.

Den åtalade medgav 40 000 kronor till var och en av målsägandena och hela underhållsskadeståndet till barnet.

Under dagen hördes sex vittnen. En kvinna som sett den tilltalade och offret alldeles innan det brutala dådet. Den man som fann henne liggande i grässlänten och försökte rädda hennes liv och den äldre man som han stoppade för att få hjälp att peka ut platsen för polisen.

Även en lärare som såg hur den anklagade kom upp från Selångersån på ett ovanligt ställe, det framkom senare att 17-åringen då tvättat sina händer och kniven i vattnet.

Polis hördes också kring omständigheterna när 17-åringen överlämnade kniven vid receptionsdisken och berättade att kvinnan var död och att det var han som dödade henne.

Bland den tekniska bevisningen protokoll fanns protokoll från brottsplatsundersökning och rapporten om den utvidgade rättsmedicinska obduktionen. DNA-tester som gjorts Nordiskt forensiskt centrum, tidigare SKL, påvisar extremt samband med den mördade och gärningsmannen.

17-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning under häktestiden.