Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot en jul i Kanada

Snön har lagt sig, tusentals dekorationslampor lyser upp stan och det blir allt trängre i affärerna.
Du kanske ser det som ett tecken på att det lackar mot jul – medan det för andra innebär att junior-VM i ishockey rycker allt närmre.
Timrå IK:s Magnus Pääjärvi-Svensson och Sebastian Erixon tillhör den senare kategorin.

När junior-VM avgjordes i Tjeckien förra vintern hette jultomten Magnus Pääjärvi-Svensson.

Det lär den även heta i Kanada.

För även om Timråforwarden inte är ensam 91:a i den här truppen – vilket han var i fjol – så är han likväl yngst. Och det innebär att man får agera tomte.

– I fjol hade vi också en julshow, vi spelade upp lite sketcher och pjäser, berättar Magnus om firandet med JVM-laget.

Han kommer också att kunna spendera julen med sin pappa – och tillika agent – Gunnar Svensson som följer med över till mästerskapet.

För lagkompisen Sebastian Erixon väntar karriärens första junior-VM och han hade lilla julafton med familjen i fredags kväll.

Att inte få fira med nära och kära den 24:e gör nog mindre när man står alldeles inför ett stort mästerskap på klassisk hockeymark.

– Det här är väl helt klart det största man varit med om i karriären. Det ska bli sjukt kul. Det här är ju också jättestort i Kanada, det är till och med slutsålt till träningsmatchen, säger Sebastian.

Då Sveriges träningsmatch mot Kanada på fredag spelas i Toronto Maple Leafs hemmaarena Air Canada Centre så innebär det att ungefär 19500 personer kommer att sitta på läktarna.

Och räkna inte med att många där inne kommer att heja på Sverige.

Men det spelar mindre roll för Erixon och Pääjärvi-Svensson.

– Det kommer att bli mycket roligare i år jämfört med i fjol, i och med att det är i Kanada. Man kommer att vara ganska taggad, säger Magnus.

Han kan också räkna med att ha mångas blickar på sig under JVM.

Massivs med NHL-scouter kommer att sitta på läktarna och Pääjärvi-Svensson är ett hett namn inför kommande års draft. Men det är inget som bekymrar honom.

– Nej, det är inget jag tänker på. Jag vet ju att det sitter scouter och tittar på varje match jag spelar i Elitserien också.

All fokus ligger istället på uppgiften. Magnus Pääjärvi-Svensson var med i fjolårets suddenförlust i finalen mot Kanada.

– Det var jävligt snöpligt. Vi ägde nästan hela sudden death, och så får de ett pissmål och vinner. Visst var det tufft. Men silver är inte så illa det heller, säger han.

Nu är det bara guld som gäller.

– Vi ska ju vinna. Vad vi ska göra för att lyckas? Spela vårt spel och få ut bästa möjliga av alla spelare. På papperet tycker jag också att vi har ett bättre lag än i fjol. Det gäller bara att vi får ihop laget, säger Magnus.

Sebastian Erixon:

– Först och främst måste vi ta oss till slutspel. Men guldet är ju det stora målet. Vi har ett bra lag och om alla bara tar sin roll och lyckas prestera sitt bästa så kan vi gå hela vägen. Vi har ett spelskickligt lag med bra offensiv, bra defensiv och en bra målvakt. Vi har det material som behövs. För egen del hoppas jag att jag vågar spela mitt eget spel och ta för mig.

Det enda som är tråkigt för killarna är att de nu missar flera matcher med Timrå IK som är på jakt efter en slutspelsplats.

– Det är klart att man skulle vilja vara hemma och spela också. Men junior-VM går bara en gång per år och det ska bli kul. Vi kommer givetvis att följa Timrå där bortifrån, säger Sebastian Erixon.

15/12: Två ispass i Nacka Ishall och en mediaträff.

16/12: Planet till Kanada lyfter 06.25 från Arlanda.

17-23/12: Förberedande läger i Mississauga, där truppen bor på Delta Meadowvale Resort och tränar i Hershey Center.

19/12: Träningsmatch mot Kanada i ett utsålt Air Canada Centre i Toronto.

23/12: Träningsmatch mot Tjeckien i PowerAde Centre i Brampton.

24-25/12: Julfirande och fortsatta förberedelser i Ottawa där JVM spelas.

26/12: Premiärmatch mot Finland i Civic Centre.

28/12: Sverige–Slovakien.

29/12: Lettland–Sverige .

31/12: Sverige–Ryssland.

2/1: Slutspelet inleds.

5/1: Final och bronsmatch spelas i Scotiabank Place. Med eller utan Sverige?

Henrik Zetterberg, forward, Timrå IK.

Mathias Månsson, forward, Sundsvall Hockey.

Mathias Fagerström, målvakt, Mats Hansson, back, båda Timrå IK.

Anton Strålman, back, Timrå IK.

Eric Moe, back, Magnus Pääjärvi-Svensson, forward, båda Timrå IK.

Sebastian Erixon, back, Magnus Pääjärvi-Svensson, forward, båda Timrå IK.