Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt julen i Europa

Det finns en mängd härliga julmarknader att besöka i Europa - storslagna, gemytliga, doftande och alldeles underbara för den som älskar julen. Passa på att upptäcka en ny stad – eller välj en säker favorit – när du ska shoppa årets klappar.

Annons

Julmusik och dofter av gran, glögg och brända mandlar. Gnistrande ljus och roskindade människor som trängs runt stånden med allehanda hantverk och delikatesser. Julmarknader kan vara lika mysiga som själva högtiden. Och det finns gott om dem att välja bland, vilken som är bäst avgörs av tycke och smak. Vi frågade Kajsa Moström på researrangören Apollo om tips på julmarknader för olika önskemål.

+Budget:

- Tivoli i Köpenhamn. Det är ett mycket populärt alternativ, enkelt att ta sig dit och nära om man inte vill vara borta så länge. Det är väldigt trevligt, just att julmarknaden hålls på Tivoli, säger hon.

Den anrika nöjesparken på Vesterbrogade 3 öppnades 1843 och förvandlas till ett fantastiskt jullandskap varje år i november. Mängder av besökare strömmar till det pyntade Tivoli med hundratusentals lampor som tänds om kvällen och lyser upp i vintermörkret. Här finns särskilda julattraktioner, god mat och skridskois. Öppet till 3 januari.

+Överdåd:

- Salzburg julmarknad. Den är allra mest fantastisk, julig och puttinuttig, som att stiga in i en sagojulvärld, säger Kajsa Moström.

Magiska Salzburg, Mozarts hemstad, är berömd för sin sagolika arkitektur och här finns flera julmarknader att besöka. Mest känd är den som hålls på Cathedral- och Residenztorget i Salzburgs historiska centrum, och som ägde rum för första gången för över 500 år sedan. Varje lördag hörs maffig körsång framför katedralen, till dofterna av punsch, rostade mandlar och nybakade äpplen. Vila sedan benen under någon fin klassisk konsert. 20 november till 26 december.

+Utmanare:

- Då är Krakow ett alternativ. Staden är en riktig uppstickare för weekendresor. Prisvärt, och här finns en mycket fin julmarknad, säger hon.

Julmarknaden i Krakow är en av Polens äldsta och största. Den hålls på Rynek torg i Gamla stan och är mycket vacker med ett överdåd av julljus, dekorationer och mysiga bodar. Här säljs delikatesser och lokalt hantverk, och det finns garanterat chans att göra julklappsfynd, som handmålat glas och lädervaror. Värm er i kylan med ett glas av det varma vinet Grzaniec. 28 november till 26 december.

Till sist, för den som vill få mer andlig spis är Rom ett fint alternativ.

- Rom är väldigt efterfrågat för besök i Peterskyrkan, se krubban och alla fantastiska konserter. Det är ett religiöst inslag som många tycker är mysigt till jul, säger Kajsa Moström.

Stadens traditionella julmarknad hålls på Piazza Navona 26 november till 6 januari. Här säljs fina julprydnader och framför allt dockor av Befana - den italienska julhäxan.

Glöm inte att planera för hur alla shoppingfynd och julklappar ska transporteras hem. Regel ett är att lämna mycket plats i resväskan på utresan. Ta reda på hur mycket bagage du får ta med dig och packa det mest ömtåliga i handbagaget.

Heléne Almqvist/TT