Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötet i Kongo förändrade Victorias liv – nu har hennes inlägg om övergrepp och hopp delats tiotusentals gånger

Mötet med den fredsprisnominerade mannen i Kongo förändrade Victoria Edström – för livet.
Hon skrev ett långt Facebookinlägg om brutala övergrepp.
Nu har inlägget delats närmare 63 000 gånger.

Annons

– Det känns jätteroligt, det hade jag inte väntat mig. Det är bra att många har fått upp ögongen för vad som händer, säger Victoria Edström, 31 år.

Hon kommer från Sundsvall men bor numera i Uppsala, där hon jobbar som socionom.

I december besökte hon sin syster, som volontärarbetar på Panzisjukhuset i Kongo. Sjukhuset är känt för sin vård av kvinnor och barn som har våldtagits.

Läs hela inlägget här.

Resan kom att förändra Victoria Edström för livet.

– Man ser starka saker som påverkar och får intryck som inte försvinner, säger hon.

Det var när Victoria Edström satt öga mot öga med Denis Mukwege, som startade Panzisjukhuset, som något hände. Han berättade om en treåring som våldtagits. Victoria frågade, i ren desperation, vad hon kan göra.

Denis Mukwege svarade. Han ville att hon skulle berätta. Sprida vad som händer i Kongo genom att berätta om det för sina vänner. "Du som vet hur man säger för att få dom att lyssna."

Och Victoria Edström kände hans hopp.

– Jag har sett saker som är svåra att ta in men fick hopp om att det går göra något åt det. Den här mannen har jobbat i flera år och har fortfarande hopp. Det finns alltid hopp, säger hon.

"Han som flera gånger talat i FN, blivit intervjuad i världsmedier, har gett ut flera böcker, en film, suttit i Skavlans soffa… han tror att lilla jag kan göra nåt", skriver Victoria Edström i sitt inlägg.

"Jag är inte längre samma person. Och hela skillnaden är ljuset i ett par ögon och stavas hopp."

Victoria Edströms inlägg har i skrivande stund gillats av drygt 18 500 personer. Delats över 62 900 gånger.

– Får fler veta vad som händer kan fler göra det lilla vi kan. Man kan skänka pengar, sprida informationen vidare, kontakta en politiker eller engagera sig i projekt. Olika människor kan hjälpa på olika sätt