Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motioner: Ostkustbanans dubbelspår – en förenande länk mellan S, SD och M

En sak är säker. Ett dubbelspår längs Ostkustbanan förenar riksdagsledamöterna.
Socialdemokrater, sverigedemokrater och moderater i Medelpad har alla skrivit motioner om vikten av bygget.

Därmed inte sagt att övriga partier inte delar den uppfattningen, men det är bara dessa tre partier som har riksdagsmandat från landskapet, som för övrigt har fyra av länets tio mandat.

Förutom dubbelspåret är de gemensamma nämnarna obefintliga i årets allmänna motionsflod.

Susanne Eberstein (S) motionerar om hur angeläget det är att beakta Mittuniversitetets betydelse. Medan hennes partikollega Ingemar Nilsson, förutom dubbelspår, bara vill tillåta utdrag ur belastningsregistret när lagen kräver det. Motionerna är få, fyra respektive fem stycken, då partiet nu sitter i regeringsställning.

En av Johnny Skalins (SD) 39 motioner lyfter fram snuset som en del av landets kulturarv och han vill se ett svenskt självbestämmande för den produkten.

Han förordar också sänkta grundarvoden för riksdagsledamöter. Och ett förstatligande av sjukvården.

När det gäller partiets huvudfråga, invandringen, föreslår Johnny Skalin ett poängsystem. Det skulle bygga på kriterier på personens möjligheter att effektivt komma in i samhället med liten eller ingen samhällskostnad.

Läs också: Vill ta bort broavgiften.

För Sverigedemokraterna finns Johnny Skalins motioner medtagna fast han sitter på ett mandat för Halland. För Västernorrland sitter Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn. Han har bland annat motionerat om färjetrafik mellan sin hemstad och Byxelkrok.

Eva Lohman (M) vill få till förändringar i alkohollagen för att svenska små producenter ska få bättre konkurrensförutsättningar genom att tillåta gårdsförsäljning. Hon lyfter också frågan om en samordnad nordisk flygambulans och bättre försäkringar för ambulanspersonal.

Precis som i fjol har hon med ett förslag om att regeringen tydligt ska ta avstånd från Kinas organhandel och organtransplantationer. Totalt har hon lämnat in 21 motioner.

Sammanlagt har landets riksdagsledamöter skrivit 3 196 motioner. Ett omfattande arbete som lagts ned på något som inte brukar ge resultat.