Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motionsvar om Haffragården

En försäljning av Haffragården i Kölsillre ska inte stoppas av kommunfullmäktige. Däremot kan det bli aktuellt att hyra vissa delar av en ny ägare. Det skriver kommunalrådet Sten-Ove Danielsson i ett motionssvar till sin partikollega Yvonne Flisager.

Yvonne Fliasger har tidigare lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att försäljningen av Haffragårdens äldreboende i Kölsillre skulle stoppas. Motionären ansåg att äldreboendet inte skulle säljas innan man utrett vad som skett genom åren med den skog som Emma Öhman skänkte till Haverö kommun i början av 1920-talet.

Socialnämnden fattade under senvåren beslut om att stänga Haffragården och att äldreboendet skulle vara tomt vid årsskiftet.

Beslut har också tagits om att sälja Haffragården och den har också varit utannonserat.

Kravet på att vänta med försäljningen tillbakavisas av kommunalrådet.

Han skriver i sitt motionssvar att kommunen tar upp förhandlingar med en ny ägare för att hyra vissa delar. Personalrum och dagverksamhet för dementa kan bli aktuellt, skriver Sten-Ove Danielson.

Han påpekar också att kommunen försöker hitta sparade dokument från gamla Haverö kommun för att få klarhet i vilka beslut som fattades kring donationen av Emma Öhman.

Vi har redan hittat ett PM från 1956 från Länsstyrelsen där det framkommer att Haverö kommun den 29 mars 1936 beslutade att fondens medel skulle användas till Haverö kommuns löpande utgifter. Men eftersom det finns flera donationer från fröken Öhman så kan det vara osäkert vilka donationer som det syftas på i olika dokument. Vi vill fortsätta att gå igenom eventuella övriga donationer som är skänkta av denna kvinna som vi alla har anledning att högakta. Det är viktigt att vi på bästa sätt kan visa vad som skett men det kan vars svårt att fullständigt redovisa vad som skedde för länge sedan, säger Sten-Ove Danielsson.