Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkolås allt vanligare i Sundsvall

/
  • Ingrid Olsson från Delsbo får styra vidare efter att Alexandra Bergström trafikpolis Sundsvall godkänt stickprovet med sin alkohol testare. Foto ibafoto/Gunnar Almberg
  • Morgan Norman trafikpolischef i Sundsvall ser positivt på att man kan utrusta bilar med alkolås.

367 rattfyllerister och 363 drogpåverkade i trafiken. Det är polisens facit i Västernorrland för året som gick. Vad många inte vet är att den som dömts för rattfylleri kan få fortsätta att köra bil. Men då måste den dömde låta installera alkolås i sitt fordon.

Annons

Varje dag utsätter minst två personer i länet sina medtrafikanter för livsfara. Dessutom är mörkertalet stort. Det finns statistik som visar att över 16 000 personer dagligen är kör drogpåverkade i Sverige.

Eftersom rattfylleribrott ligger bakom en betydande del av antalet olyckor i trafiken har användandet av så kallade alkolås brett ut sig på senare år. Det fungerar så att föraren helt enkelt måste avge ett utandningsprov för att kunna starta sitt fordon. Många företag, bland annat i buss- och taxibranschen, har valt att installera alkolås som en säkerhetsåtgärd för både kunder och anställda.

En annan grupp alkolåsanvändare är personer som dömts för rattfylleri. Det finns nämligen en möjlighet att ansöka hos Transportstyrelsen om villkorligt körkort med alkolås. Ett sådant kan gälla upp till två år. Den ansökande får också en tydlig kravlista som måste uppfyllas.

– För att få installera alkolås måste den sökande genomgå en läkarundersökning före och även under perioden. Flera blodprov ska lämnas för att man ska kunna följa upp den som fått villkorligt tillstånd. Vi kräver att man ändrar sin livsstil. Absolut skötsamhet under perioden är ett krav, säger Anders Hedåberg, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen.

En rattfylleridömd som ett villkorligt körkort beviljat bär själv ansvaret för att installera alkolås i sitt fordon. Vanligen hyrs det. Kostnaden brukar landa på cirka 40 000 kronor för två års hyra. När två år passerat måste den dömde genomgå en ny läkarundersökning innan hen återfår det vanliga körkortet.

– Många tycker att det är fel att man ska få fortsätta att köra bil efter en rattfylleridom, men alla kan begå ett misstag och många förlora både jobb och försörjning med ett indraget körkort, säger Anders Hedåberg.

Under 2013 hade 98 personer i Västernorrland villkorliga körkort. Samtliga kunde fortsätta köra sina bilar som utrustats med alkolås.

Morgan Norman, trafikpolischef i Sundsvall, ser positivt på möjligheten att fortsätta köra med alkolås.

– Det här får inte bli en klassfråga, och när man får möjligheten att installera och hyra alkolåset till en rimlig kostnad och därmed måste ändra sin livsstil till det bättre, så tycker jag att det är bra, säger Morgan Norman.

De flesta som åker fast för rattfylla har ofta sådana problem med sitt alkoholintag att diagnosen alkoholism stämmer in på dem. Men även dagen efter-syndare kan ha begynnande alkoholproblem.

– Vi inom Sundsvallspolisen informerar alla rattfyllerister om kommunens framgångsrika projekt SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken). Här får personerna chansen att träffa proffsig personal från socialtjänsten och beroendevården. Problemet med alkohol är ofta att anse som en sjukdom och många behöver få en spark i rätt riktning för att komma in på rätt väg, säger Morgan Norman.

Mer läsning

Annons