Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen laddar för energiomställning

/
  • Daniel Petrovic Projektansvarig för elsatsningen av bilar vid Sundvalls Elnät fyller på tanken för miljövänlig körning.
  • Gudrun Forsberg fyller på gastanken vid Sundsvalls nu enda tankställe.

Hur länge räcker de fossila bränslena? Och vad kommer i stället? I väntan på svaren laddar Sundsvalls kommun för en energiomställning. 43 laddstationer för elbilar är snart klara och tjänstebilsflottan får fler miljöbilar.

Annons

År 2030 har nämnts som ett kritiskt datum när vi inte längre skulle ha möjligheten att tanka våra bensin- och dieselbilar. Hur det än blir med den saken så har fordonstillverkarna äntligen vaknat och arbetar nu som aldrig förr med olika ersättningsalternativ. Utvecklingen går framåt, men någon övergripande patentlösning tycks inte i vardande. El och naturgas ligger långt framme men stora problem med räckvidd och tankningsställen ligger dessa bränslen i fatet just nu.

I stadsmiljö fungerar renodlade elbilar tillfredsställande, men när det kommer till långfärd är det få nuvarande modeller som har något att komma med. Speciellt i kalla klimat. Räckvidden efter full laddning är mellan 10-20 mil, under vår varma period av året. Vintertid begränsas sträckan. Vissa eldrivna fungerar inte under minus 15 grader. Då går motorns alternativbränsle in och tar över.

När det gäller tankställen för alternativa bränslen är det för närvarande inte så väl förspänt i norrländska städer. I Sundsvall finns i dagsläget bara ett tankställe för gas (Landsvägsallén) och ett nytt är på gång (Gärde). Söderut ligger närmaste gaspumpen i Gävle. Norrut är Skellefteå närmast.

Elbilarna är i dagsläget betydligt dyrare i inköp än en vanlig med fossildrift. En viss miljörabatt har staten för (40 000 kronor för så kallade supermiljöbilar). Just nu är dessa pengar slut, den nya regeringen har inte beslutat hur man ska lösa frågan. Men här ligger Sverige hästlängder efter länder som till exempel Norge och Holland.

Men elbilarna blir fler och Sundsvall rustar som bäst för att underlätta användningen. Inom en snar framtid ska staden ha totalt 43 platser där det går att ladda sin elbil. Nyligen invigdes fem nya laddstationer på Sundsvalls flygplats. En stor fördel med att åka elbil till flyget är att man erbjuds gratis laddning och fri p-plats.

– Det är lite av först till kvarn som gäller för dessa platser. Vi hårdsatsar på elbilar inom koncernen för att föregå med gott exempel, säger Daniel Petrvic på Sundsvalls Elnät.

Även kommunen går in för att ta in fler miljöbilar i sitt stall av tjänstefordon.

– Målet är att minska koldioxidutsläppen med 90 procent fram till 2020, jämfört med 2010 i vår kommun. Vi måste alla ta vårt ansvar för en bättre miljö och tänka på vår framtid. säger Johan Klockar Öhrnell, miljöansvarig på Sundsvalls kommun.

Mer läsning

Annons