Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällsäkerhetsrådets ambassadör

/
  • Thomas Wärdell har alltid en ryggsäck med utrustning för att klara nödsituationer ute på skoterturerna.
  • Thomas Wärdell och flickvännen Seema Edström hemma på ranchen.

Efter 15 minuter sjunker chansen att överleva under snön dramatiskt. Att rädda liv på fjället handlar först och främst om kunskapen att undvika farliga situationer.
– Jag har alltid med mig en ryggsäck som innehåller rätt utrustning, säger Thomas Wärdell från Fjällsäkerhetsrådet.

Annons

I den ryggsäcken finns bland annat den speciella, lavin och airbag-ryggsäcken som är laddad med en uppblåsbar kudde, en rejäl spade i lättmetall, en sond, givetvis ett första förband, en radiosändare, och en transceiver, gjord för att bli hittad under snön, berättar Wärdell.

Utvecklingen av skotrar ställer högre krav på dig som förare vad gäller kunskap och utrustning för din egen säkerhet i fjällen. Fler och fler åker på sidan om skoterleden och det ställer ofta till problem. Inte bara för föraren.

– Ofta måste man klara sig själv, när räddningstjänst eller fjällräddningen inte har möjlighet att komma ut till olycksplatsen. Att veta hur man gör i en kritisk situation på fjället kan vara skillnaden på liv och död.

Thomas Wärdell, vet verkligen vad han pratar om, vid ett event till fjälls som han hade, avvek en från gruppen för att ta en egen väg. Föraren åkte ner i en vindvak och krockade med isen på andra sidan. Vädret gjorde att räddningshelikoptern inte kunde lyfta och de var själva tvungna att utföra HLR (hjärt- och lungräddning). Tyvärr dog personen i deras armar.

– Efter den här olyckan förstod jag hur viktigt det är att vara rätt utrustad när man åker på tur. Både med kunskap och att ta med sig rätt utrustning i bagaget, säger Thomas.

Fjällsäkerhetsrådet lanserar fjällsäkerhetsambassadörer – kända idrotts- och friluftslivsprofiler med fjällanknytning som ska bidra till att sprida kunskaper om fjällsäkerhet.

– Jag hoppas kunna bidra till fjällsäkerhetsarbetet och också visa på ett annat sätt hur man röra sig i fjällen med snöskoter, säger Thomas Wärdell, nybliven ambassadör för fjällsäkerhetsrådet.

Thomas och flickvännen Seema är just nu i full färd att bygga en konferenslokal hemma på ranchen i Ås. Där ska man på sikt kunna lära sig allt om vett och etikett på fjället.

– Vi tycker det är viktigt att kunna ha kurserna i närheten av Östersund, men vi har även kurser på fjället, säger Thomas Wärdell.

Ser man till alla typer av skoterolyckor i Sverige har 74 personer omkommit och nära 700 skadats de senaste sex vintrarna. Andelen lavinolyckor i denna statistik, som sammanställts av SNOFED (Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation), är fortfarande relativt begränsad, men allt fler okunniga förare på moderna snöskotrar utsätter både sig själva och andra för livsfara. Det finns inga genvägar – bra kunskaper i kombination med rätt utrustning räddar liv!

Mer läsning