Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snål men dyr elbil

/

Vid första anblicken är man såld, den ser ut att vara god för farter på över 300km/t. Men så är inte fallet, här är det andra rekord som gäller. Vad sägs om en förbrukning av 0,09 liter per mil?

Annons

VW har tagit fram en 1,0-liters tvåcylindrig diesel samt en elmotor i ett spännande koncept (XL1). Den kanske inte blir en vardagsbil men tekniken kan användas på fler bilar i familjen. Just den här bilen som vi fick chansen att prova på en testslinga kommer att byggas i endast 250 exemplar. Prislappen hamnar dryga miljonen. En perfekt komfort, körupplevelse ut över det vanliga men helt avsaknad av praktisk användning i daglig trafik.

Här gäller det att vara mjuk i kroppen för att åla sig in över den breda tröskeln. Lite som James Bond känner man sig när dörren fälls ner över en när man sitter på plats bakom ratten. Man sitter nästan på marken, så fartupplevelsen förstärks en hel del. Med ett enkelt tryck på startknappen väcker man bilen, men avsaknad av motorljud gör att man blir lite osäker om den är igång. Ger man plattan i botten går den ettriga dieselmotorn in, annars glider man fram ljudlöst.

Det här en smak på framtiden, som jag hoppas få se i andra betydligt billigare versioner av familjens bilar.

Mer läsning

Annons