Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för skoterns dag i helgen: "Är en folkfest"

/
  • Glada besökare på fjolårets skoterdagar spanar in de nya maskinerna.

Helgen den 24-25 oktober förenar skoterentusiaster.
Alla handlare i Sundsvall håller öppet på lördagen och söndagen – och kickar i gång säsongen inför vintern på skoterns dag.

Annons

Sista helgen i oktober har lite av en högtidsstatus i skoterkretsar. Klubbarna säljer korv och lotter utanför butikerna och många gör en runda där de åker till alla butiker för att spana in säsongens nyheter och peppa upp sig för den första snön.

Nu blir det ju den näst sista helgen. Det beror på att branschorganisationen Sveriges snöfordonsleverantörer (Snöfo) under åren har kommit fram till att det är många som uteblir när skoterns dag sammanfaller med alla helgons dag.

"Många som besöker Snöskoterns Dag åker helgen efter över till den finska mässan Moottorikelkkamessut i Rovaniemi", skriver Snöfo även på sin hemsida.

Skoterns dag är ett evenemang som handlare i branschen runt om i hela landet anordnar.

– Det har blivit som en institution, det behöver knappt marknadsföras. Det är en folkfest där man träffar kompisar och det grillas korv, säger Per Johansson som är vd för Snöfo.

Nytt för i år är att alla skotermärken finns representerade i Sundsvall. Polaris har kommit tillbaka efter några års frånvaro i och med att butiken Terrain Domination öppnade i våras i Bydalen.

Nykomlingen utlovar hamburgare och, liksom alla andra handlare, årets färska skotermodeller.

En som har varit med i många år är Pelle Dahlin som driver Terrängmaskiner i Nacksta. Han började i branschen 1976 och har varit egenföretagare sedan 1983.

– Vi har anordnat skoterns dag sedan 1977. I år är jag optimistisk. Folk är verkligen på alerten trots den usla vintern som var, säger han.

Där kommer det bland annat att bli uppvisning med freestyleåkare.

– Jag tror att det betyder mycket för många. Det är startskottet för säsongen och man får se alla modeller i verkligheten som man kollat in på nätet. Jag har hört att många i mc-branschen är väldigt avundsjuka, säger Per Johansson.

Mer läsning

Annons