Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Bling-bling för miljoner

/

Det började med att ett par lastbilsintresserade vänner grillade korv en kväll. I år samlades flera tusen entusiaster på lastbilsträffen i Ramsele.
– Vi kommer inte bli större än i år, vi får helt enkelt inte plats, säger Anders Sundin, en av arrangörerna.

Annons

För sju år sedan samlades några lastbilsentusiaster en kväll för att grilla korv, då föddes iden som har blivit en av norrlands största lastbilsträffar. Transportbranschen är Sveriges huvudpulsåder med alla sina lastbilar. Det rullar hundratusentals lastbilar på Sveriges vägar dagligen.

Det kommer lastbilsfolk till den här träffen från hela Skandinavien, en av dem är Juha Ristimaa, från Finland.

– Hemma i finland är det kultur att ha en snygg lastbil. Om en person köper en gammal veteranbil för en halv miljon kronor som står i ett garage för sig själv är det ingen som höjer på ögonbrynen. Men lägger man ut en halv miljon kronor på en lastbil som alla kan se, då är det slöseri med pengar. Den ekvationen förstår jag mig inte på, säger Juha.

I Östersund finns ett bilbärgningsföretag som varit med på nästan alla träffar. Ägaren har fått en av världens största tillverkare av bärgningsbilar, som finns på andra sidan av Atlanten, att köpa hans idéer.

– Den här träffen missar man inte i första taget. Här får man visa upp sin bil och sina projekt dessutom stiftar man nya kontakter med nya kunder, säger Iver Årvåg.

Målgruppen för den här träffen är givetvis lastbilsfolk men det kommer mer och mer barnfamiljer som gillar lastbilar. Det finns även andra som ställer ut sina produkter och de flesta är kringutrustning för branschen.

– Att det skulle bli en sådan här succé trodde vi aldrig att det skulle bli när jag och Lars-Olof Magnusson drog i gång det här för sju år sedan. Men nu har vi nått vårt tak när det gäller antal utställda lastbilar. Vi har nu i år över 210 lastbilar utställda och många andra som ställer ut sina kringprodukter, säger Anders Sundin.

Från Gotland kom Tudde Ghane, med tre av sina motivlackade asfaltsbilar som i vanliga fall rullar i Stockholmsområdet. Bilarna är motivlackade med all inredning utbytt mot passande klädsel till motiven.

– Det här är en bra träff så vi tycker det är värt besväret att åka upp hit. Det här är en livsstil och en bra hobby som går att kombinera med sitt jobb, säger Nicklas Nygren som är en av chaufförerna.

Mer läsning