Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Motorintresserad av allt som rör sig

/
  • Curt gillar att skruva med gamla bilar, här med en lastbil som heter AA Ford, årsmodell 1932.
  • Curt Sillström farmför en nästan exakt kopia av hans första lastbil. Den ska bara lackas så är den klar.
  • Det fattas nu bara ett par modeller sedan är Volvo´s traktorfamilj komplett.
  • En packjolle i original.
  • Curts ögonsten bland alla bilar är den här Chevan av 1957 års modell.
  • En T-Ford årsmodell 1921 från Offerdal, som en gubbe som hette

Han har ett genuint intresse för fordon, nya som gamla. Passionen är att renovera veteranfordon i olika former.
– Det hela började när jag råkade få i gång en lastbil vid fem års ålder och jag körde in i ett träd, säger Curt Sillström.

Annons

Vi träffar grundaren till ett av Jämtlands läns största åkeri, en man som älskar sitt jobb han är nu sjuttioårsåldern. Pappan hade ett litet åkeri hemma i Offerdal, på 40 -talet som han senare sålde 1953 till Odins åkeri.

Tankarna på ett eget åkeri kom redan för över 45 år sedan med nytaget körkort bakom ratten på den tidens stora Scania och Volvo hemma i Lungret, Offerdal.

– 1:a februari 1969 köpta jag min första lastbil en Volvo N 86, som kostade hela 37 222 kronor, den har jag inte kvar men han jag har hittat en som ser likadan ut med samma sorts kran som är under renovering just nu, berättar Curt.

Kontraktet på Z 1708 är bevarat och det hänger inramat på kontoret i Östersund. 1975 ökade åkeriet med 100 procent, från en till två bilar. Och på den vägen är det.

– I dag har vi ett sextiotal bilar som rullar varje dag, och ett antal traktorer, säger Curt Sillström.

Inresset för fordon på marken och i luften har alltid fascinerat honom. Hela alfabetet finns med på körkortet och därutöver finns både helikopter och flygcertifikat.

– Jag har hela tiden åkt Volvo och har de flest modellerna av traktorer, det fattas väl några stycken för att familjen ska vara komplett, berättar Curt.

I samlingen ingår även en Chevrolet av årsmodell 1957 som är Curt´s ögonsten, dessutom är han mycket intresserad av fordon av de äldre slaget och dess historia.

– Det klart att en av de bästa sakerna som finns är att själv ha medverkat till att en gammal klenod åter får rulla på våra Jämtländska vägar, säger Curt.

Historien bakom varje fordon är en del av hans liv som den gamla T-Forden som Curt´s farfar hade. Den var av 1914 års modell, den första i Jämtland och den finns att beskåda på Jamtli. Eller som den gamla traktorn som användes som ackompanjemang av musikern Olle Hemmingsson, och setts av flera miljoner tittare på YouTube.

– De gamla grejorna kan man ju meka med, men det är lite mer specialverktyg och elektroniska kunskaper som behövs numera för att hänga med, säger Curt Sillström.

Att släppa hela sin rörelse helt är inte på tal än i dessa tuffa tider, men en dag ska han dra sig tillbaka. Han har trappat ner lite och är inte med i den dagliga produktionen så mycket längre.

– Jag hoppas att mitt intresse för gamla veteranbilar och traktorer aldrig försvinner, avslutar Curt Sillström.

Mer läsning